PUTIN ŽELI VEĆI UTICAJ U AFRICI: Optužio zapadne zemlje za zastrašivanje

PUTIN ŽELI VEĆI UTICAJ U AFRICI: Optužio zapadne zemlje za zastrašivanje

EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL


Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je, uoči samita s afričkim čelnicima u Sočiju, da za razliku od Zapada, Africi može ponuditi pomoć bez političkih uslova.

Kremlj je objavio da očekuje 47 afričkih čelnika na sastanku u Sočiju 23. i 24. oktobra, u cilju jačanja ruskog uticaja i poslovnih veza u Africi, piše Index. hr.

Putin je upozorio da u svetu jača takmičenje za Afriku, pa je optužio Zapad da zastrašuje afričke zemlje kako bi iskoristio njihove resurse.

“Zapad vrši pritisak”

“Vidimo kako niz zapadnih zemalja vrši pritisak, zastrašuje i ucenjuje suverene afričke vlade”, rekao je u intervjuu za TASS.

EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Putin nije imenovao zemlje o kojima je reč, ali je rekao da govori o državama koje su bile kolonijalni vladari u Africi.

“Oni koriste takve metode kako bi pokušali da povrate izgubljeni uticaj i dominaciju u bivšim kolonijama na drugi način, što brže izvukli maksimalni profit i iskoristili kontinent”, rekao je.

Povezane vesti – “VAŽI ZA SVE” Putin: Moskva će se povući ako sirijska vlada tako bude rekla

Istakao je kako je Rusija s druge strane spremna da ponudi pomoć bez “političkih ili drugih uslova” i prihvati afrička rešenja za afričke probleme.

Dodao je kako su odnosi Rusije s Afrikom u uzlaznoj putanji, naglasivši pritom sporazume o vojnoj saradnji koje je Rusija sklopila s više od 30 afričkih zemalja kojima prodaje oružje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar