PUTINOVA POMOĆ FRANCUSKOJ: Poslaćemo naše najbolje stručnjake

PUTINOVA POMOĆ FRANCUSKOJ: Poslaćemo naše najbolje stručnjake

FOTO NEMANJA JOVANOVIC


Predsednik Rusije Vladimir Putin ponudio je francuskom kolegi Emanuelu Makronu pomoć najboljih ruskih specijalista za obnovu katedrale Notr Dam u Parizu i izrazio saučešće povodom požara koji je oštetio francuski nacionalni simbol, saopštila je pres služba Kremlja.

 Notr Dam je francuski istorijski simbol, neprocenjivo bogatstvo evropske i svetske kulture, jedan od najvažnijih hrišćanskih hramova, naglasio je Putin u telegramu Makronu, preneo je TASS.

Katastrofa koja se dogodila tokom noći u Parizu izazvala je bol u srcima Rusa, kaže se u telegramu.

 

Pomoć i iz Evropske unije

Istovremeno, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je zemlje članice EU da pomognu Francuskoj u obnovi Notr Dama, ističući da je ta katedrala u Pariz simbol onoga što povezuje Evropu. Tusk je naveo da požar u Notr Damu podseća Evropljane “koliko možemo da izgubimo”.

– Ovde je reč o nečemu većem od materijalne pomoći. Požar u Notr Damu nas je osvestio da nas nešto važnije i dublje vezuje od ugovora – kazao je evroposlanicima Tusk, dok je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani pozvao sve poslanike da svoju dnevnicu izdvoje za obnovu katedrale.

 

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar