Svet
08.05.2020. 17:42
Rade Jerinić

Račun, moliću lepo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Taman kada je svet odahnuo, činilo se bar za trenutak uljuljkan u saznanje da će globalna pandemija koronavirusa biti na neki način stavljena pod kontrolu, i taman kada je postalo jasno šta se desilo sa nepredvidivim Kim Džong Unom, nad planetom se nadnela nova opasnost. Efekti ekonomske krize izazvane koronom nisu još uvek do kraja jasno određeni i sva je prilika da neće ni biti. Štete se mere trilijardama dolara. Staro ekonomsko pravilo koje glasi "ne postoji besplatan ručak" sigurno će se u krajnjoj konsekvenci primeniti i na rešavanje posledica razornog ekonomskog cunamija. Neko će na kraju dana morati da bude kriv. Merilo kolika će ta krivica biti objektivna verovatno neće biti primenjeno, istina će verovatno i ovaj put biti upucana prva. Razlozi koji će prevladati ticaće se od slučaja do slučaja u očuvanju ekonomske i političke moći svake zemlje.

Prvi su prst ka mogućem krivcu naravno uprli Amerikanci. Predsednik SAD već na samom početku krize prvo prilično tiho, za njegov uobičajeni stil čak pomalo umereno insinuirao je da se možda nešto u vezi sa tim virusom otrglo kontroli Kinezima. Peking je opet sa druge strane prepoznavši opasnost takvog narativa pokušao da parira sa teorijama o umešanosti određenih struktura SAD i famoznog američkog milijardera - filantropa Džordža Sorosa (za koga su tvrdili da poseduje udeo u nekakvoj farmaceutskoj kući iz Vuhana) za pojavu Covid-19 na tlu Kine.

Koje sankcije razmatraju SAD, kakve štete one mogu da prouzrokuju Kini i da li tako Amerikanci mogu da uzdrmaju globalnu poziciju Pekinga, pročitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kioscima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve