Svet
23.05.2018. 16:28
R.E./Beta

RADNIK AMERIČKOG KONZULATA PRIJAVIO ČUDAN ZVUK I PRITISAK: Posle Kube i Kina u centru pažnje obaveštajaca

zastava-sad.png

Radnik američkog konzulata na jugu Kine prijavio je da je doživeo neprirodne osećaje zvuka i pritiska, saopštio je danas Stejt department, podsetivši na slična iskustva američkih diplomata na Kubi posle kojih su imali zdravstvenih problema.

Stejt department je poručio američkim državljanima u Kini da za sada nije poznato šta je izazvalo te simptome u gradu Gvangžu gde se nalazi konzulat.

"Radnik američke vlade u Kini nedavno je prijavio suptilne i nejasne, ali abnormalne senzacije zvuka i pritiska. Američka vlada ozbiljno pristupa tim navodima i obavestila je svoje zvanično osoblje u Kini o tom dogadjaju", navodi se u obaveštenju.

Stejt department navodi da ne zna za slične situacije u Kini, ni kod pripadnika diplomatske zajednice ni kod drugih.

Američki državni sekretar Majk Pompeo danas će se u Vašingtonu sastati sa šefom kineske diplomatije Vang Jijem. Iako bi oni trebalo da se fokusiraju na dogovoreni samit SAD i Severne Koreje, pitanje incidenta u Gvangžuu verovatno će biti pokrenuto.

Uprkos godišnjoj trgovinskoj razmeni od stotina milijardi dolara, SAD i Kina su strateški rivali u Aziji, a do tenzija u odnosima Vašingtona i Pekinga često dolazi zbog američkih optužbi da se Kina nepošteno ponaša u trgovini, zbog pitanja ljudskih prava, kao i prodaje oružja Tajvanu, američkom partneru koji Kina smatra svojom teritorijom.

Američke diplomate na Kubi i članovi njihovih porodica prijavili su prošle godine da su imali niz zdravstvenih problema, uglavnom muku i povraćanje, pošto su čuli neobičan zvuk. Simptomi su se kod većine pojavili sredinom maja 2017. godine.

Ti još neobjašnjeni incidenti doveli su do pogoršanja američko-kubanskih odnosa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
14°C
20.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve