RASPUĆIN BORISA DŽONSONA: Poraženi plan o Bregzitu Dominika Kamingsa

RASPUĆIN BORISA DŽONSONA: Poraženi plan o Bregzitu Dominika Kamingsa

EPA-EFE/WILL OLIVER .


U nevolji britanskog parlamenta prošle nedelje, čini se da je barem jedna osoba uživala u brutalnoj politici premijera Borisa Džonsona, piše The New York Times.

U svojoj uobičajenoj zgužvanoj bijeloj košulji, Dominik Kamings (jedan od glavnih protagonista Bregzita, kojeg u istoimenom filmu glumi Benedikt Kumberbač), glavni pomoćnik premijera, mogao se čuti kako psuje telefonom pred parlamentarcima.

Kako se navodi, Kamings je u prvim nedeljama Džonsonove vlasti, bio figura iz senke, prikazan kao Raspućin koji usmerava strategiju svog šefa za izmučenu zemlju da sprovede Bregzit do 31. oktobra, sa ili bez dogovora koji reguliše buduće odnose.

Povezane vesti – Britanska opozicija protiv vanrednih izbora

Ipak, otkako je Džonson počeo da shvata komplikovanu prirodu Bregzita, Kamings je počeo da gubi oreol genija. Za nekoliko dana, Džonson je optužen da je odustao od nekodifikovanog ustava zemlje suspenzijom sednica Parlamenta i da je uništio Torijevce proterivanjem 21-og poslanika – uključujući unuka Vinstona Čerčila – koji su glasali u pokušaju da spreče napuštanje EU bez dogovora 31. oktobra, ako je potrebno. Ta odluka je proteklog vikenda odvela iz kabineta jednog od najvećih preostalih umerenih saveznika gospodina Džonsona, Amber Rud.

Premijer je izgubio većinu u Parlamentu i, što je još više zabrinjavajuće za Kamingsa je njegov rezervni plan održavanja opštih izbora sredinom oktobra radi obezbeđivanja mandata za Bregzit, što deluje kao loš potez nakon što su se opozicione stranke u petak okupile da kažu da to ne mogu da podrže.

Dominik Kamings, EPA-EFE/ANDY RAIN

Dominik Kamings, EPA-EFE/ANDY RAIN

Drugo parlamentarno glasanje o izborima bi trebalo danas da bude održano. Nastali haos je ostavio britansku vladu nestabilnom, a njen put ka izlasku iz EU. Zakonodavci sada traže ostavku Kamingsa, demonstranti mašu plakatima s njegovim likom…

Priča se Kamings priprema radikalan odgovor, s tim da se Džonson priprema da odbije zakon koji sprečava Bregzit bez dogovora, odbijajući da od Brisela zatraži odlaganje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar