Svet
12.01.2024. 19:25
Beta

Optužbe za genocid

Ovako se Izrael branio pred sudom u Hagu

1
Izvor: BETA/AP / Patrick Post

Optužen da je počinio genocid protiv Palestinaca, Izrael je tvrdio da je rat u Gazi legitimna odbrana njegovog naroda i rekao da su ekstremisti Hamasa krivi za genocid.

Izrael je optužbe Južne Afrike označio licemernim i ocenio da je jedan od najvećih slučajeva koji je ikada stigao pred međunarodni sud odraz činjenice da se svet okrenuo naopačke.

Izraelski pravni savetnik Tal Beker izjavio je u Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu da se Izrael bori u ratu "koji nije započeo i nije želeo".

"U tim okolnostima, teško da nešto može biti lažnije i zlonamernije od optužbe protiv Izraela za genocid", dodao je on, navodeći da užasne patnje civila nisu dovoljne da se izrekne ta optužba.

Južnoafrički advokati su zatražili od suda u četvrtak da naredi hitnu obustavu izraelskih vojnih operacija u opkoljenoj teritoriji na kojoj živi 2,3 miliona Palestinaca.

Odluka o tom zahtevu će verovatno biti doneta posle više nedelja, a ceo slučaj će trajati godinama i nejasno je da li će se Izrael povinovati sudskim naredbama.

Danas se Izrael usredsredio na brutalnost napada 7. oktobra i emitovao video i audio snimke da pokaže šta se dogodilo tog dana.

"Oni su mučili decu pred roditeljima i roditelje pred decom, spalili ljude, uključujući malu decu, žive i sistematski silovali i unakazili desetine žena, muškaraca i dece", rekao je Beker.

Zahtev Južne Afrike za momentalnim zaustavljanjem borbi u Gazi graniči se sa pokušajem da se Izrael spreči da brani sebe od napada, ocenio je on.

Čak i ako deluju u samoodbrani od zemalja se zahteva, na osnovu međunarodnog prava, da poštuju zakone rata i sudije moraju da odluče da li ih je Izrael poštovao, navodi Asošiejted pres.

Na kraju dvodnevnog ročišta predsednica MPS Džoan E. Donoghue je rekla da će sud doneti presudu o zahtevu za hitne mere "što je moguće pre".

Izrael često bojkotuje međunarodne tribunale i istrage UN, tvrdeći da nisu fer i da su pristrasne.

Ovog puta međutim izraelski lideri su poslali pravni tim što se smatra znakom da slučaj smatraju ozbiljnim i verovatno strahuju da bi svaka naredba suda o zaustavljanju operacija bila veliki udarac za međunarodni položaj te zemlje.

Uprkos tome Beker je odbacio optužbe kao grube i označio ih izazivanjem pažnje.

"Živimo u vreme kada su reči jeftine i dobu društvenih mreža i politici indentiteta. Iskušenje da se dopre do najneverovatnijeg termina da se kleveće i demonizuje postao je za mnoge neodoljiv", rekao je on i ocenio da bi optužbe sa kojima je Izrael suočen trebalo izneti protiv Hamasa.

"Ako postoje akti koji bi se mogli okarakteristi kao genocidni, oni su počinjeni protiv Izraela", rekao je Beker i dodao da je Hamas " ponosno objavio plan uništenja koji nije tajna i nije sporan".

Više od 23.000 ljudi u Gazi je ubijeno u izraelskoj vojnoj kampanji po podacima ministarstva zdravlja na teritoriji kojom vlada Hamas.

Gotovo 85 odsto ih je raseljeno iz svojih domova, četvrtina stanovnika je suočena sa glađu i veći deo severne Gaze je pretvoren u ruševnine.

Južna Afrika kaže da se to graniči sa genocidom i da je deo decenijskog izraelskog ugnjetavanja Palestinaca.

Jedan član tima Kristofer Staker je taj zahtev označio začuđujućim i rekao da će ako bude odobren dati mandat unilatelarnoj suspenziji vojnih operacija jedne strane u sukobu, ostavljajući drugu slobodnu da nastavi napade za koje je izrazila nameru.

U slučaju da sud naredi obustavljanje borbe i Izrael se ne povinuje mogao bi se suočiti sa sankcijama UN, ali bi one mogle biti blokirane vetom SAD, koje smtraju da su optžbe protiv njihovog saveznika neosnovane.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve