Svet
08.12.2022. 14:40
R.E.

Rat u Ukrajini

Ukrajinci predsedniku SAD: "Dajte nam ono što ste bacali na Srbiju"

ukrajina, rat
Izvor: Shutterstock

Ukrajinski zvaničnici su, kako saopštava CNN, od američkog Kongresa i administarcije predsednika SAD tražili kasetne bombe.

Reč je o najkontroverznijem ukrajinskom zahtevu do sad, pošto je upotreba ovog oružja zabranjena u više od 100 država. Ipak, Amerikanci ga još uvek nisu zvanično odbili, navodi američka mreža, a prenosi "Raša todej Balkan".

Američki zvaničnici više puta su naglasili da su spremni da podrže Ukrajinu "koliko je potrebno", kako bi poboljšali njen položaj na potencijalnim pregovorima sa Rusijom. Međutim, ni zalihe zapadnog naoružanja nisu neograničene, pa Ukrajinci smatraju da bi im američka kasetna municija, koja skuplja prašinu po skladištima, dobro došla.

Bajdenova administracija odbila je da u potpunosti odbaci ukrajinski zahtev, ali ga čuvaju kao poslednju opciju, ukoliko zalihe preostalog naoružanja počnu da presušuju. Još jedan problem po američke vlasti predstavlja i zabrana Kongresa na slanje ove municije drugim državama, a nije izvesno da bi ovo telo moglo da promeni tu odluku u bližoj budućnosti.

"Sposobnost Ukrajine da napravi iskorak u narednoj fazi sukoba nije zavisna ili povezana sa dobijanjem te municije", rekao je izvor iz Kongresa za CNN.

Ukrajinci tvrde da je njihov zahtev opravdan zato što "i ruska strana koristi tu vrstu municije", tvrdeći da je oni "neće koristiti protiv civilnog stanovništva, već samo protiv ruske vojske".

Kasetna municija, poznata pod nazivom kasetna bomba, predstavlja poseban tip, najčešće municije bez navođenja, koja u sebi sadrži manje eksplozivne naprave ili komadiće metala. Ove bombe pri eksploziji raspršuju svoju sadržinu u svim pravcima, predstavljajući tako veliku opasnost za sve koji se nađu u blizini.

Čak i ako ne eksplodiraju, ove bombe mogu biti izuzetno opasne, pošto se na tlu ponašaju slično minama, čineći značajne delove teritorije nepristupačnim. Upravo je ta njihova karakteristika presudno uticala na donošenje Konvencije o zabrani kasetnih bombi, koja je postala važeća 2010. godine. Tu deklaraciju postpisalo je 108 država, međutim, ni SAD ni Ukrajina nisu među njima.

Amerikanci su koristili kasetne bombe u velikom broju oružanih sukoba, uključujući i NATO agresiju na Jugoslaviju, kada su kasetne bombe bačene na više gradova, uključujući i Niš

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Umetnost Ukrajine "Od sumraka do svitanja" (FOTO)
1

Izložba

07.12.2022. 20:05

Umetnost Ukrajine "Od sumraka do svitanja" (FOTO)

Izložba "Od sumraka do svitanja", biće otvorena u Ženevi 8. decembra i trajaće do 23. aprila 2023.
Foto
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
25°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve