RATNI BUBNJEVI NA BLISKOM ISTOKU: Sirijci oborili izraelski F-16, Izraelci iranski dron, ostaci PVO raketa padali po Libanu

RATNI BUBNJEVI NA BLISKOM ISTOKU: Sirijci oborili izraelski F-16, Izraelci iranski dron, ostaci PVO raketa padali po Libanu

Foto: Printscreen Youtube


Rano jutros izraelski borbeni avioni ponovo su napali ciljeve u Siriji. Izgledalo je da će to biti jedan rutinski zadatak za izraelske pilote, kao i do sada. Pošto je izvršen napad na ciljeve 23 kilometra južno od Damaska koji se dovode u vezu sa Iranom i proiranskim pokretom Hezbolah, avioni su uprkos jakoj vatri koja je usledila od strane PVO krenuli u povratak.

Međutim nad libanom neočekivano je sledilo lansiranje raketa PVO S-200 ( SA-5 ) S-125 (SA-3) i prema nekim izvorima i hibrndni sistem Pancir S-1 i raketni sistem BUK M-1 su takođe imali ulogu.

Prema dostupnim informacijama najverovatnije je sirijska PVO za koju se veruje da su činili i iranski raketaši je postavila zasedu Izraelcima, koji su koridor iznad doline Beka koristili za povratak u Izrael. Tom prilikom pogodak rakete, prema nekima S-200 je upravo zadobio izraelski F-16 Sufa u dvosednoj verziji koji je korišten za napad. Letelica je uspela da se domogne Izraela i nedaleko od Galilejskog jezera se srušila. Pilot se katapultirao i ostao je nepovređen. Međutim, kasnije su neki izraelski i strani mediji preneli informaciju pozivajući se na izraelske vojne izvore da je drugi pilot teško povređen. Misteriju oko pada dodatno potkrepljuje amaterski snimak na kome se vidi samo jedan padobran i da je drugi pilot preminuo iako se tvrdi da je on u bolnici i da je njegovo zdravstveno stanje teško.

Takođe dok su izraleski piloti izbegavali sirijske rakete, nad Golanom u izraelskom vazdušnom prostoru oboren je iranski dron. Na njega je raketu ispalio helikopter Ah-64 apač.

Pad F-16 digao je veliku medijsku prašinu, pa je tri sata od momenta obaranja F-16 krenuo novi talas napada u Siriji. Ovaj put gađano je 12 položaja sirijske PVO.

Izraelski vojni portparol Jonatan Konrikus izjavio je danas da se Iran i Sirija “igraju s vatrom”, zapretivši da će platiti visoku cenu jer je iranski dron jutros iz Sirije uleteo u vazdušni prostor Izraela.

Izrael međutim ne teži eskalaciji, već je spreman za svaki slučaj nakon pojačanja napetosti.

“Ne težimo eskalaciji, ali smo spremni za razna scenarija i da naplatimo skupo za takve akte”, rekao je portparol, prenela je agencija Frans pres.U izraelskim udarima ciljane su iranske i sirijske mete nakon što je helikopter oborio dron.

Portparol je naveo da je bespilotna letelica koja je oborena bila “u vojnoj misiji” i da su je “poslale i njome upravljale iranske vojne snage”.

Konrikus je dodao da je u odgovoru na taj incident Izrael uništio iransku poziciju u centralnoj Siriji odakle je dron lansiran.

U izraelskim udarima koji su usledili napadnute su još četiri iranske mete i osam sirijskih položaja.

 

To je do sada najveće mešanje Izraela u Siriji od izbijanja gradjanskog rata u toj zemlji.

Kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua dao je instrukcije da ministri ne daju izjave o dogadjajima na severnoj granici, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu je sazvao bezbednosne konsultacije i daje odobrenje za potrebne operacije, a ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman se sastaje sa načelnikom generalštaba i visokim vojnim i bezbednosnim zvaničnicima.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar