Svet
02.07.2018. 15:12
Tanjug

REAGOVAO I UNICEF: Maležanin (40) oženio 30 godina mlađu devojčicu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Brak jedanaestogodišnje devojčice i 30 godina starijeg muškarca izazvao je burna reagovanja u Maleziji, pa su sve glasniji pozivi da minimalna starosna granica za stupanje u brak bude 18 godina.

Roditelji devojčice, koji su sa Tajlanda, rekli su da su pristali da im ćerka postane treća supruga Maležanina, ako pristane da ona ostane kod kuće dok ne napuni 16 godina, navodi Bi-Bi-Si.

Vlada Malezije je saopštila da nema zvaničan dokument o braku, sklopljenom na Tajlandu, i da istražuje slučaj. Oglasio se i Unicef, ističući da je ovaj brak "šokantan i neprihvatljiv".

Bi-Bi-Si prenosi da su se pojavile i fotografije na kojima se vidi kako mladoženja drži devojčicu za ruku posle venčanja. On već ima dve žene i šestoro dece, uzrasta od pet do 18 godina, javili su lokalni mediji.

Roditelji devojčice rade u severoistočnoj maležanskoj državi Kelantan. Aktivisti u Maleziji navode da je mladoženja uspešan trgovac, a da roditelji devojčice žive u bedi.

U Maleziji, zakonski, 18 godina je minimalna granica za stupanje u brak, međutim islamski šerijatski sudovi mogu da dozvole sklapanje braka za muslimanske parove mlađe od 16 godina.

Vlada Malezije ističe da lokalne verske vlasti nemaju podatke o ovom braku, a bez dozvole šerijatskog suda brak se smatra nezakonitim i mladoženja bi mogao da bude osuđen na šest meseci zatvora.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
18.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve