Svet
31.01.2023. 20:38
Beta

Francuska

Reforme penzija ugrozile popularnost Makrona

1
Izvor: BETA/ AP / Christophe Ena

Popularnost predsednika Francuske, Emanuela Makrona, i premijerke, Elizabet Born, opala je zbog veoma nepopularne predložene reforme penzija, objavila je francuska onlajn televiziji BFMTV na svom sajtu.

Oko 36 odsto ispitanika smatra da je Makron dobar predsednik, što je pad od pet odsto u odnosu na decembar, rezultati su ankete grupe Odoksa (Odoxa).

Popularnost premijerke je takođe opala za pet odsto i nju podržava 31 odsto Francuza. To je najniža stopa popularnosti u odnosu na njene prethodnike Žana Kasteksa i Eduara Filipa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ekspres (@ekspres_nedeljnik)

Opala je i popularnost drugih političara koji podržavaju reformu: za pet odsto portparola Vlade Olivijea Verana, koja sada iznosi 24 odsto, a za četiri odsto ministra ekonomije Bruna Le Mera koji je sada na 26 odsto.

Istraživanje javnog mnjenja takođe ukazuje na neuspeh Vlade u borbi za ukupan rejting, jer 64 odsto Francuza smatra da će Vlada biti odgovorna u slučaju velikih blokada tokom protesta građana protiv reforme penzija.

Ni lideri dva najveća sindikata, organizatora protesta i štrajkova, nisu pošteđena loše popularnosti: 67 odsto Francuza ima loše mišljenje o generalnom sekretaru sindikata CGT Filipu Martinezu, a lider drugog velikog sindikata CFDT, Loran Berže  nema podršku 60 odsto ispitanika.

Anketa je objavljena u utorak kada su sindikati pozvali na velike proteste i štrajkove, te je, po medijima, nekoliko stotina hiljada ljudi bilo na skupovima širom Francuske, dok ih je na prvim takvim skupovima 19. januara bilo i više od milion.

Sindikati kao i opozicione stranke, levica i ekstremna desnica, odbacuju predlog da odlazak u penziju bude sa 64, umesto 62 godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Od 1. januara važe novi uslovi za penzionisanje
penzioneri

Srbija

31.12.2022. 20:05

Od 1. januara važe novi uslovi za penzionisanje

Od 1. januara 2023. žene u Srbiju odlaziće u penziju po novim uslovima, dok uslovi za odlazak u redovnu penziju za muškarace ostaju isti, ali ne i u prevremenu penziju.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
16°C
01.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve