Svet
11.06.2021. 09:47
Tanjug

Crna Gora

Registrovane MCP i Eparhija

crkva.jpg

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka SPC upisane su u registar verskih zajednica u Crnoj Gori.

U saopštenju Mitropolije crnogorsko primorske navodi se da su nakon stupanja na snagu Zakona o slobodi veroispovesti Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava podneli uredne prijave sa dokazima za upis u Knjigu evidentiranih verskih zajednica Jedinstvene evidencije verskih zajednica.

"Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, Mitropoliji i Eparhiji izdalo adekvatna uverenja o upisu u Javnu evidenciju", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu MCP.

Posebno se ukazuju i na to da su Mitropolija i Eparhija ovim činom potvrdile raniji stav da će prijave za upis u evidenciju predati nadležnom organu onog trenutka kada iz pravnog sistema budu uklonjene neustavne i diskriminatorne zakonske odredbe, kojim je poništavan njihov ranije stečeni pravni subjektivitet u pravnom poretku Crne Gore.

"Ovim činom je jasno potvrđeno opređeljenje Mitropolije i Eparhije da, na način koji dolikuje i priliči Crkvi, ispoštuju zakonske odredbe koje su u skladu sa civilizacijskim dostignućima i međunarodnim standardima o slobodi veroispovesti u individualnom i kolektivnom aspektu", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Navedenim zakonskim i podzakonskim odredbama, kao i postupanjem Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, u potpunosti je priznat i ispoštovan ranije stečeni i kroz vekove bezbroj puta potvrđeni pravni subjektivitet Mitropolije i Eparhije u Crnoj Gori".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Isus mrzi Srbe" na crkvi u Prištini
crkva, pop, krst, sveštenik

Grafiti mržnje

11.06.2021. 09:05

"Isus mrzi Srbe" na crkvi u Prištini

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju izjavio je, povodom grafita "Isus mrzi Srbe" na Crkvi Hrista Spasa u Prištini, da su na poruke mira odgovor grafiti mržnje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
18.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve