Svet
17.09.2018. 16:39
R.E./Novosti

REORGANIZACIJU ISLAMA U FRANCUSKOJ: Uvođenje takse na halal proizvode i učenje arapskog jezika u školama?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Uvođenje takse na halal proizvode kao izvor finansiranja muslimanske zajednice, jedna je od mera u studiji za francusku vladu za reformu organizacije islama. Predviđa se i učenje arapskog jezika u školama, jer su kursevi pri džamijama samo pomagali islamistima da privuku mlade.

Podnosilac izveštaja Akim el Karui, koji je istraživanje uradio na zahtev predsednika Emanuela Makrona, pozvao je umerene muslimane da pomognu da se religija ostvari u okviru pravila francuske republike. U dokumentu na preko 600 stranica navodi se da se čak četvrtina francuskih muslimana, posebno mladih, protivi republikanskim vrednostima.

U Francuskoj danas cirkuliše mnogo novca vezano za islam, u šta su uključeni prilozi, hodočašća kao i trgovina halal proizvodima. Muslimanske zemlje, kao što je Saudijska Arabija, ali i one iz zemalja Magreba, danas grade džamije i plaćaju imame u Francuskoj, zbog čega vlastima u ovoj zemlji izmiče kontrola u islamskom miljeu. Maroko, na primer, donira šest miliona evra, Saudijska Arabija blizu četiri, a Alžir dva miliona.

Pretpostavlja se da se u trgovini halal proizvodima godišnje u Francuskoj obrne oko 5,5 milijardi evra. Uvođenjem "halal takse" bi se finansirali školovanje i plate imama, zidanje džamija, borba protiv islamofobije. Neki podaci pokazuju da čak 70 odsto muslimana u Francuskoj poštuje halal, ali se otprilike isti procenat i protivi predloženoj taksi, što će otežati njeno eventualno uvođenje.

Francuske vlasti žele da se regulišu putovanja na hodočašće u Meku, na šta organizatori danas imaju monopol. Godišnje francuski muslimani u tu svrhu izdvoje oko 250 miliona evra.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
16°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve