Republikanci udarili na Trampa

Republikanci udarili na Trampa

AP Photo/Andrew Harnik


VAŠINGTON, 2. mart – Šezdeset spoljnopolitičkih veterana Republikanske stranke objavilo je danas pismo u kome su naveli da će se suprotstaviti Donaldu Trampu, aktuelnom favoritu u trci za nominaciju te stranke na izborima za predsednika SAD, jer smatraju da bi njegov izbor potkopao američku bezbednost i narušio ugled SAD.

U pismu, koje je najnoviji pokazatelj razdora između tajkuna i republikanskog establišmenta, oni su naveli da Trampove izjave ukazuju da bi ukoliko postane predsednik koristio autoritet te funkcije na način koji bi narušio ugled Amerike u svetu i zemlju činio “manje bezbednom.”

Među potpisnicima teksta su Robert Zelik, bivši predsednik Svetske banke, bivši sekretar za unutrašnju bezbednost Majkl Čertof i Dov Zakhejm, visoki funkcioner Pentagona u vreme Džordza Buša mlađeg i Eliot Koen, koji je bio savetnik bivšo državnoj sekretarki Kondolizi Rajs.

Reč je i o predstavnicima centra i o pripadnicima neokonzervativaca unutar Republikanske stranke.

“Uz to njegov stav o tome kako treba koristiti predsedničku moć protiv onih koji ga kritikuju predstavlja jasnu pretnju za građanske slobode u SAD,” iznosi se u pismu, prenosi Rojters.

Tramp je u utorak na unutarstranačkim izborima u 12 država i jednoj teritoriji pobedio u sedam država što je navelo partjski establišment da intenzivira napore da onemogući njegovu nominaciju.

Među potpisnicima nisu istaknuti bivši republikanski funkcioneri poput Kondolize Rajs, bivšeg držvnog sekretara Kolina Pauela i bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Stivena Hedlija. (TANJUG)

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar