REŠENA MISTERIJA NESTANKA HRASTA KOJI SU POSADILI TRAMP I MAKRON: Drvo u karantinu, jer nema sve papire

REŠENA MISTERIJA NESTANKA HRASTA KOJI SU POSADILI TRAMP I MAKRON: Drvo u karantinu, jer nema sve papire

(AP Photo/Andrew Harnik, File)


Ambasador Francuske u SAD Žerar Aro rešio je danas misteriju nestalog stabla hrasta koje su u Beloj kući prošle nedelje zasadili predsednici SAD i Francuske, Donald Tramp i Emanuel Makron.Kako je objasnio francuski diplomata, hrast je stavljen u karantin radi dobijanja neophodnih fitosanitarnih papira.

Stablo je “u karantinu koji je obavezan za bilo koji živi organizam uvezen u SAD… nakon toga će ponovo biti zasadjeno”, tvitovao je Aro.

On je potvrdio da je drvo simbolično zasadjeno. Koren hrasta bio je zaštićen plastikom i nije bio u konatku sa zemljom. Stablo je bilo poklon Makrona prilikom zvanične posete francuskog predsednika SAD. Prošlog ponedeljka objavljene su fotografije Trampa i Makrona kako lopatama ubacuju zemlju oko stabla tokom ceremonijalnog sadjenja na južnom travnjaku Bele kuće.

Ali, krajem nedelje, drvo je nestalo s travnjaka. Na mestu gde je bilo zasadjeno ostala je samo bleda trava.

Taj hrast je sam nikao na bojnom polju iz Prvog svetskog rata, na mestu gde su se borili američki marinci. Postao je deo legende te jedinice čijih je 2.000 pripadnika poginulo juna 1918, u borbama protiv nemačke ofanzive severoistočno od Pariza.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar