Restauratori Ermitaža obnavljaju Palmiru

Restauratori Ermitaža obnavljaju Palmiru

Palmira FOTO: SANA via AP


Restauratori iz ruskog muzeja Ermitaž učestvovaće u restauriranju spomenika kulture u sirijskom gradu Palmiri, izjavio je direktor tog muzeja Mikail Piotrovski.

– Učestvovaćemo u restauracijama i podelićemo iskustva koja smo stekli obnavljanjem spomenika u Sankt Peterburgu, rekao je Piotrovski za televiziju Rusija-24.

Direktor muzeja iz Sankt Peterburga rekao je da je restauracija antičkih ruševina u Palmiri ostvariv zadatak, ali da se treba “uzdržati od ishitrenih poteza”.

Sirijska vojska je posle žestokih borbi preuzela kontrolu nad Palmirom nakon skoro godinu dana otkako su taj istorijski grad, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, okupirale snage ekstremističke Islamske države.

Palmira se nalazi u sirijskoj pustinji, oko 200 kilometara severoistočno od Damaska. Grad je nekada bio jedan od najbitnijih centara u regionu i važna raskrsnica trgovačkih puteva.

Poznat je kao grad bogate istorije i vrlo očuvanih antičkih gradjevina iz različitih istorijskih perioda, zbog toga je bila jedna od najposećenijih turističkih destinacija Sirije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar