RETKA TV DEBATA: Rivali u trci za Istanbul razmenili poklone, pa optužbe

RETKA TV DEBATA: Rivali u trci za Istanbul razmenili poklone, pa optužbe

Binali Jildirim i Ekrem Imamoglu


Dva glavna kandidata za gradonačelnika Istanbula učestvovala su u nedelju u prvoj televizijskoj debati u poslednjih 17 godina. Ponovljeni izbori za vodećeg čoveka najvažnijeg turskog grada, održaće se 23. juna.

Binali Jildirim, predstavnik vladajuće partije i Ekrem Imamoglu, kojeg podržavaju opozicione partije, sedeli su za okruglim belim stolom i na samom početku duela razmenili su poklone za Dan očeva. Međutim, kako je emisija odmicala, Jildirmi i Imamoglu su počeli da se međusobno optužuju za nepravilnosti u prvom krugu izbora.

Ekrem Imamoglu, Instagram

Ekrem Imamoglu, Instagram

Iako je Imamoglu osvojio veći broj glasova u prvoj trci, vladajuća stranka Redžepa Tajipa Erdogana je osporila rezultate glasanja. Jildirim je ponovio da je Imamoglu pobedio tako što je kršio izborna pravila i pokrao glasove.

Susret dvojice političara bio je veoma važan za turske državljane, s obzirom na to da su mediji naklonjeni turskom predsedniku, a da je on poslednji put učestvovao u debati tokom kampanje za premijera 2002. godine.

EPA-EFE/SEDAT SUNA

EPA-EFE/SEDAT SUNA

Poraz na izborima u Istanbulu, pogodio je Erdogana, koji je svoju političku karijeru započeo kao gradonačelnik tog grada. Lošim rezultatima doprinelo je veće angažovanje opozicije i bolja organizovanost i motivisanost da se porazi Erdogan.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da Imamoglu vodi u glasovima u odnosu na Jildirima, ali se Erdoganova Stranka prava i pravde trudi da uveri glasače u suprotno. Erdogan se povukao iz kampanje i češće se pojavljuje u medijima kad je reč o državničkim pitanjima, dok Jildirim vodi kampanju na ulicama i trgovima i razgovara sa građanima Istanbula.

Obojica kandidata za gradonačelnika u TV debati su obećali da će se baviti gorućim problemima u tom gradu. Imamoglu se u razgovoru osvrnuo na siromaštvo i nezaposlenost, kritikujući aktuelnu vlast, dok je Jildirim podvukao svoj dugogodišnji angažman u javnoj službi i obećao da će rešiti probleme s transportom u Istanbulu.

Binali Jildirim, Instagram

Binali Jildirim, Instagram

Moderator programa Ismail Kucukaja upitao je Jildirima da li bi objavio svoju i porodičnu imovinsku kartu, ukoliko postane gradonačelnik, aludirajući na medijske navode o korupciji, na šta je Jildirim potvrdno odgovorio. Negirao je i da se sastao sa najvećim Erdoganovim protivnikom Fetilahom Gulenom, kojeg vlast optužuje za organizovanje državnog udara 2016. godine.

Jildirim je pokazao veće nestrpljenje od Imamoglua, kojeg je često prekidao tokom debate. Duel se, međutim, završio šalama i smejanjem.

Turski analitičar ipak tvrdi da duel neće promeniti tok glasanja, i da veće šanse na ponovljenim izborima ima opozicioni kandidat.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar