Svet
11.04.2018. 15:37
Kristina Kecman, Foto Printscreen youtube

ROBOTI UBICE, ZA ILI PROTIV: Održana Konvencija za razvoj specifičnog naoružanja

roboti-ubice.png

Ujedinjene nacije su u ponedeljak ponovo otvorile pitanje korišćenja "robota ubica", kao dodatak raspravi o autonomnom oružju, o kome je raspravljano i na Konvenciji za razvoj specifičnog naoružanja (Convention of Certain Conventional Weapons (CCW)), u Ženevi, tokom prošle nedelje.

Ovaj događaj predstavlja drugu po redu značajnu raspravu na ovu temu, jer je tek protekle godine problem "robota ubica" ozbiljnije počeo da se razmatra, budući da se do sad verovalo kako su slike destruktivnih androida i kiborga stvar fikcije ili daleke budućnosti.

Autonomnom naoružanju jeste posvećena izuzetna pažnja, kao i vojni resursi, u poslednjih dvadeset godina, što dokazuje napredak u inžinjeringu "pametnih" raketa, nagaznih mina i lasera što oslepljuju.

Veliko je pitanje da li autonomno, automatizovano, oružje sutrašnjice jesu baš "roboti ubice", iako je sve veći broj onih koji veruju u tu viziju.

"Dolazak veštačke inteligencije na ratnu scenu sada je mnogo bliži stvarnosti ", izjavio je Ričard Mojes (Richard Moyes), jedan od osnivača "Pokreta za borbu protiv  robota ubica", dodavši da se upotreba ovog oružja, koje asocira na krvoždene dronove iz fantastičnih filmova "Matriks" ili "Terminator", mora sprečiti po svaku cenu, jer je u suprotnom, samo pitanje vremena, kada će jedan programer, pritiskom na dugme, moći da eliminiše čitave mase.

Nasuprot Mojesovom pesimističnom stavu, indijski ambasador Amandep Gil (Amandeep Gill), poslao je umirijuću poruku i istakao kako javnost ne mora da se plaši, pošto je zasigurno da veštačka inteligencija neće preuzeti kontrolu nad čovečanstvom.

On je takođe istakao i da je prioritet da se pojam automatskog, autonomnog oružja jasno definiše, kako bi se rasprava na ovu temu nastavila 20. Aprila, a pitanje "robota ubica" adekvatno razmotrilo.

U aprilu se očekuju još dve međunarodne sednice na kojima će se pretresti pitanje "robota ubica", i veruje se da će glasovi Rusije, Amerike i Izraela biti presudni za to da li će se ova vrsta "futurističkog" naoružanja odbaciti ili ne.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
14°C
20.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve