Svet
09.02.2018. 12:26
R.E./Rojters

ROJTERS IMA DOKAZE O MASAKRU: Otkrivena još jedna "krvava epizoda" iz Mjanmara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na društvenim mrežama osvanule su fotografije surove likvidacije Rohindža muslimana u Mjanmaru, o čemu je svedočio jedan meštanin sela u kom se zločin odigrao.
Naime, on je bio zadužen da iskopa plitak grob u koji je bačeno deset zarobljenih pripadnika Rohindža manjine, preneo je Rojters.

https://twitter.com/ReutersUK/status/961881146421264389

Kako navodi ta agencija, ubistva su se dogodila u jednom zabačenom selu u Mjanmaru, čijim je stanovnicima, kao i mjanmarskim vojnicima, naređeno da iskopaju jedan plitak grob.

Desetorica vezanih muškaraca, spuštenih na kolena, moralo je da posmatra kopanje, a ubijeni su tako što im je po nekoliko puta pucano u leđa. Neki od njih su zatrpani zemljom dok su još davali znake života, a među žrtvama su bila i dva srednjoškolca.

Sve se odigralo u septembru 2017, u selu Din in naseljenom Rohindžama. Danas, od oko 6.000 Rohindža u tom selu nema ni jednog, navodi Rojters.

Agencija je rekonstruisala ovaj masakr i navela da do sada niko direktno nije optužio mjanmarske snage za likvidacije Rohindža. Sve do sada nije ni bilo svedoka, a da nisu sami pripadnici Rohindža muslimana, koji bi potvrdili da se ta manjina u Mjanmaru ubija na nemilosrdan način.

https://twitter.com/Reuters/status/961898738426945536

Novinari Rojtersa našli su porodice likvidiranih u kampu u Bangladešu, gde inače boravi više od pola miliona izbeglih Rohindža muslimana, koje su identifikovale žrtve.

Istraga o ovom masakru razlog je što su u Mjanmaru uhapšeni novinari Rojtersa.

Podsetimo, iz Ujedinjenih nacija više puta je upozoreno da je Mjanmar na ivici genocida nad Rohindža muslimanima i da nasilje nad tom manjinom ima oblike etničkog čišćenja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
-1°C
16.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve