Svet
05.02.2020. 15:46
Tanjug

ROK DO KRAJA MESECA Erdogan: Ako se sirijske snage ne povuku, upotrebićemo silu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je da će upotrebiti silu protiv snaga sirijske vlade ukoliko se one ne povuku do kraja meseca na ranije dogovorenu liniju prekida vatre u severnoj Siriji.

"Ako se režim ne povuče do oblasti iza posmatračkih položaja (Turske), Turska će biti primorana da stvar preuzme u svoje ruke", upozorio je Erdogan tokom obraćanja članovima svoje partije nakon sukoba turskih i sirijskih snaga u Siriji u ponedeljak, u kojima je stradalo nekoliko pripadnika turskog i i sirijskog osoblja, prenosi AP.

On je naglasio da se trenutno dva turska posmatračka položaja nalaze iza linije Asadovih snaga.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE

Erdogan je rekao da je tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora preneo Putinu tokom razgovora da "režim (Asada) mora da se povuče iza (linija definisanih) memorandumom iz Sočija, iza naših posmatračkih položaja", dodaje TAS S.

On je dodao da turske snage imaju pravo na smoodbranu u Idlibu.

Erdogan je naglasio i da Ankara pridaje poseban značaj prijateljstvu i saradnji sa Moskvom.

"Naše jedino očekivanje od Rusije je da bolje razume osetljivost našeg pitanja u Siriji. Podelio sam naša očekivanja o Siriji i Libiji (tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora) sa Putinom", rekao je Erdogan.

Snage sirijskog predsednika Bašara al Asada od decembra su napredovale ka severozapadnoj pokrajini Idlib, poslednjem uporištu pobunjenika. Turska, koja podržava neke od pobunjenika, ima više desetina posmatračkih položaja svoje vojske u Idlibu, koji se graniči sa Turskom.

Povezane vesti - "SHVATIĆE DA GREŠE" Erdogan: Nastavićemo da se svetimo za napade

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće u četvrtak hitnu sednicu zbog situacije na severozapadu Sirije, na zahtev Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske.

Idlib je jedina sirijska regija u kojoj se još vode borbe.

U 2017. godini u ovoj provinciji je otvorena zona u kojoj su preostale snage pobunjenika i delovi terorističkih grupa koji su odbili da se predaju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
08.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve