Rusi počeli povlačenje iz Sirije

Rusi počeli povlačenje iz Sirije


Ruska državna televizija objavila je danas snimke na koji se vidi osoblje u ruskoj bazi u Siriji kako utovaruje vojnu opremu u transportne avione za povratak u Rusiju, prenosi Rojters.

Snimke je objavila TV stanica Rusija 24, a na njima se vidi osoblje u bazi Hmeimim u pokrajini Latakija kako unosi opremu u avione tipa “Iljušin IL-76”.

Prethodno je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je Rusija započela povlačenje svoje vojne opreme iz Sirije.

– Tehničko osoblje vojne baze započelo je pripremanje aviona za let do matičnih baza u Ruskoj Federaciji – navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je juče početak povlačenja većeg dela ruskih snaga iz Sirije, saopštivši da je vojna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve.

Na sastanku sa ministrima odbrane i spoljnih poslova u Kremlju, Putin je precizirao da povlačenje treba da počne od danas.

On je takođe istakao da Rusija treba da intenzivira ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozdravio je odluku Rusije da počne sa povlačenjem snaga iz Sirije kao pozitivan korak, dok je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif ocenio odluku Moskve kao pozitivan znak kad je reč o održavanju primirja u Siriji.

SB UN raspravljao je juče o iznenadnoj objavi Rusije na sastanku iza zatvorenih vrata, na kojem je izaslanik svetske organizacije Stafan de Mistura podneo članovima tog tela izveštaj o novoj rundi mirovnih pregovora koja je počela u Ženevi.

– Odluka koju je ruski predsednik danas objavio je pozitivan korak – rekao je ambasador Angole Ismael Gaspar Martins, čija zemlja ovog meseca predsedava SB UN, prenosi AFP.

Martins je dodao da ambasadori SB UN shvataju da će se ruske snage iz Sirije povlačiti “polako, ali sgurno” i da će intenzitet vazdušnih udara za to vreme biti smanjen.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin izjavio je posle sastanka da su svi elementi sirijskog mirovnog procesa konačno na mestu, uključujući prestanak neprijateljstava, dostavljanje humanitarne pomoći i pregovore.

On je dodao da su neki članovi SB UN shvatili da ruska odluka o povlačenju pokazuje duboku posvećenost Moskve političkom procesu u cilju okončanja rata u Siriji.

Čurkin je uoči sastanka rekao da će odluka Rusije pomoći napore Moskve za postizanje političkog rešenja krize, istakavši da su ruske snage bile veoma efikasne u Siriji, uz napomenu da će se rusko vojno prisustvo tamo nastaviti te da će pretežno biti usmereno na održavanje primirja.

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif rekao je danas da odluku Rusije o početku povlačenju iz Sirije treba videti kao pozitivan znak za primirje, prenosi AFP.

On je, govoreći u Kanberi posle sastanka sa australijskom koleginicom Džuli Bišop, podvukao stav Irana o potrebi za primirjem i političkim rešenjem u Siriji.

– Činjenica da se poluprimirje održava u Siriji je dobra vest, nešto čemu težimo najmanje dve i po do tri godine – istakao je on.

Prema njegovim rečima, objava Rusije da povlači deo svojih snaga pokazuje da Moskva u ovom trenutku ne vidi potrebu za probegavanjem sili u održavanju prekida vatre.

– To bi samo po sebi trebalo da bude pozitivan znak. Sada treba da sačekamo i vidimo šta će biti – zaključio je šef iranske diplomatije.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je juče da će Rusija početi sa povlačenjem većeg dela svojih snaga iz Sirije počev od danas, objasnivši da su njegove snage postigle svoje vojne ciljeve i izrazivši nadu da će mirovni pregovori doneti rešenje za petogodišnji rat.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar