Svet
31.01.2023. 18:29
Beta

Vladimir Kličko

"Rusi su olimpijski šampioni u zločinima nad civilima"

1
Izvor: Beta/POOL AP / Markus Schreiber

Bivši bokserski šampion u teškoj kategoriji, Ukrajinac Vladimir Kličko, pridružio se borbi Ukrajine protiv plana Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da dozvoli učešće ruskim sportistima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Kličko koji je gradonačelnik Kijeva, u video-poruci objavljenoj u ponedeljak je rekao da će "sportski zvaničnici biti saučesnici u ratu" ako sportisti iz Rusije i njenog vojnog saveznika Belorusije budu mogli da se takmiče na sledećim OI.

MOK je prošle nedelje najavio da Rusi i Belorusi koji nisu otvoreno podržali rat, mogu da izbore kvalifikacije na OI i da se takmiče kao neutralni sportisti bez zastave i himne.

Ublažavanje stava MOK-a datog prošlog februara, da sportska tela treba da isključe Rusiju i Belorusiju iz međunarodnih takmičenja, izazvalo je gnev u Ukrajini, koja je upozorila da bi mogla da bojkotuje Igre u Parizu.

Kličko se u izjavi snimljenoj pored zgrada oštećenih bombama, obratio predsedniku MOK-a Tomasu Bahu: "Svet vas gleda, istorija će vam suditi", poručio je Kličko Bahu.
 

"Vi ste predstavnik univerzalnih vrednosti i tolerancije i mira. Kažem vam: Rusi su olimpijski šampioni u zločinima nad civilima. Ne možete staviti olimpijski ablem na ove zločine jer ćete biti saučesnik u ovom odvratnom ratu", rekao je Kličko.
 

Odgovarajući danas na kritike, MOK je rekao da "najoštije odbacuje ove i druge klevetničke izjave" koje "ne mogu poslužiti kao osnova za bilo kakvu konstruktivnu diskusiju", saopštilo je krovno olimpijsko telo.

MOK je ukazao i da se sportisti ne smeju suočiti sa diskriminacijom samo na osnovu pasoša.

Ključni olimpijski sportovi, poput atletike i plivanja, isključili su Ruse i Beloruse ubrzo posle početka rata, dok su tenis i biciklizam omogućili sportistima da se takmiče kao neutralni.

Lideri krovne grupe upravnih tela Letnjih igara sastaće se 3. marta radi razgovora o ruskim pitanjima koja im je predstavio MOK.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kličko ide u rat: Boriću se
Braća kličko

"Nemam drugog izbora"

25.02.2022. 11:08

Kličko ide u rat: Boriću se

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko saopštio je da će učestvovati u ratu sa Rusijom.

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve