Svet
14.06.2018. 14:48
R.E./Beta

RUSI U ANKETI: Najveći neprijatelji Rusije su Vašington, London i Kijev, a najveći prijatelji Belorusija, Kina, Kazahstan i Sirija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

SAD, Ukrajina i Velika Britanija "neprijateljske" su zemlje prema Rusiji, ocenjuju Rusi prema danas objavljenoj anketi koju je sproveo nezavisni institut Levada-Centar.

Prema anketi sprovedenoj krajem maja medju 1.600 ispitanika u 52 ruske oblasti, Belorusija, Kina, Kazahstan i Sirija se smatraju "prijateljskim i savezničkim" zemljama.

Ispitanici su mogli da navedu više zemalja istovremeno u svojim odgovorima.

Broj Rusa koji smatraju Vašington kao neprijatelja porastao je sa 37 odsto 2006. godine na 78 odsto 2018, u vreme kada su odnosi izmedju dve zemlje pali na najniži nivo od Hladnog rata.

Svaki drugi Rus (njih 49 odsto) smatra da je Ukrajina "neprijateljska" zemlja, pokazuje ova anketa. Taj broj se utrostručio od kada je Rusija pripojila Krim 2014. godine.

Prvi put ove godine veliki broj Rusa (38 odsto) naveo je Veliku Britaniju medju "neprijateljske" zemlje, verovatno posle slučaja trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja, 4. marta koji je izazvao diplomatsku krizu između Londona i Moskve.

Pedeset pet odsto ispitanika priznalo je da imaju "negativna" i "vrlo negativna" osećanja prema Evropskoj uniji, dok skoro svaki treći Rus (28 odsto) ima većinski pozitivna osećanja prema EU, pokazuje anketa

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
04.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve