Svet
12.11.2022. 09:33
Beta/AP

Dmitro Kuleba

"Rusija da prestane 'igre gladi' sa svetom"

1
Izvor: Beta/AP / Libkos

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio je Moskvu za "igru gladi" sa svetom, jer koči izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Kuleba je na marginama samita Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) pozvao države u tom regionu da politički i materijalno podrže Ukrajinu.

On je novinarima rekao da svet treba da izvrši pritisak na Rusiju da ne odustaje od sporazuma o izvozu hrane jer su ukrajinski poljoprivredni proizvodi ključni u Africi i Aziji.

Takođe je ruske inspektore optužio za "tihu sabotažu", odnosno da namerno odugovlače isporuke.

Nakon potpisivanja sporazuma kojem su posredovale Ujedinjene nacije i Turska, formiran je tim ruskih, ukrajinskih, turskih i UN inspektora koji nadziru izvoz hrane.

"Rusija bi trebalo, odnosno mora, da prestane da igra igre gladi sa svetom", rekao je Kuleba.
 

Ukrajina je prvi put pozvana na samit ASEAN-a koji čine Kambodža, Filipini, Malezija, Indonezija, Laos, Singapur, Tajland, Vijetnam, Brunej i Mjanmar. Medjutim liderima Mjanmara nije dozvoljeno da učestvuju zbog trenutnog stanja u zemlji.

Nekoliko zemalja članice ASEAN-a je do sada bilo rezervisano po pitanju invazije, one osuđuju rat ali i pokušavaju da izbegnu osudu ruske strane.

Osam od 10 zemalja ASEAN-a je glasalo za rezoluciju Generalne skupštine UN kojom se osuđuje ruska agresija, a Vijetnam i Laos su bili uzdržani.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Liban Ukrajini: "Na brodu nisu ukradene žitarice"
Liban

Saopštenje carine

30.07.2022. 07:44

Liban Ukrajini: "Na brodu nisu ukradene žitarice"

Zvaničnik libanske carine osporio je tvrdnju ambasade Ukrajine u Bejrutu da sirijski brod "Laodikeja" koji je nedavno prispeo u Liban, nosi tovar ukrajinskih žitarica koje je ukrala Rusija.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve