Svet
03.12.2021. 22:05
Tanjug

Obaveštajni podaci

Rusija napada Ukrajinu u januaru?

Ruska vojska
Izvor: Shutterstock

Rusija je okupila više od 94.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica i možda se priprema za vojnu ofanzivu velikih razmera krajem januara, izjavio je u petak ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov u parlamentu, pozivajući se na obaveštajne izveštaje.

Reznikov je poručio da Ukrajina neće učiniti ništa da provocira situaciju, ali da je spremna da uzvrati ako Rusija krene u napad, prenosi agencija Rojters.

“Naša obaveštajna služba analizira sve scenarije, uključujući i najgori. U njemu se navodi da postoji verovatnoća eskalacije velikih razmera iz Rusije. Najverovatnije vreme da se postigne spremnost za eskalaciju biće kraj januara”, izjavio je Reznikov.

Ukrajina je ove nedelje izvršila pritisak na svoje saveznike iz Evropske unije i NATO-a da pripreme oštar paket sankcija kako bi odvratili Rusiju od navodnog pokretanja ofanzive.

Moskva je zauzvrat optužila Ukrajinu i Sjedinjene Države za destabilizujuće ponašanje, i nagovestila je da se Kijev možda sprema da pokrene sopstvenu ofanzivu na istoku Ukrajine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stoltenberg: Ne odlučuje Rusija da li će Ukrajina u NATO
Stoltenberg

"Nemaju pravo na veto"

14.06.2021. 23:05

Stoltenberg: Ne odlučuje Rusija da li će Ukrajina u NATO

Nije na Rusiji da odluči o ulasku Ukrajine u NATO jer nema pravo na veto, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.
Close
Vremenska prognoza
mist
-9°C
25.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve