Svet
17.11.2023. 22:20
Beta/Ap

Ruska Duma

Rusija odvaja još više novca za vojsku

Rusija
Izvor: Shutterstock

Donji dom ruskog parlamenta Državna Duma izglasala je novi savezni budžet za 2024. godinu koji će povećati potrošnju na odbranu.

Ruski poslanici rekli su da je budžet za 2024-2026. godinu sastavljen posebno za finansiranje vojske i ublažavanje uticaja "17.500 sankcija" protiv Rusije, rekao je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

"U ovim teškim uslovima, uspeli smo da usvojimo budžet koji će ne samo izdvojiti neophodna sredstva za odbranu naše zemlje, već će obezbediti i sva potrebna sredstva za garantovanje socijalnih obaveza države", rekao je prvi zamenik predsednika Državne dume Aleksandar Žukov, prenosi ruska državna novinska agencija Tass.
 

Budžet će sada biti prosleđen gornjem domu ruskog parlamenta Savetu Federacije na odobrenje pre nego što ga potpiše predsednik Vladimir Putin.

Nacrt budžeta se "odnosi na sređivanje rata u Ukrajini i na spremnost za trajnu vojnu konfrontaciju sa Zapadom", rekao je ekspert za rusku vojsku i ekonomiju na Kraljevskom institutu za ujedinjene službe u Londonu Ričard Konoli.

"Ovo predstavlja sveobuhvatnu remilitarizaciju ruskog društva", rekao je on.
 

Rusko ministarstvo finansija saopštilo je da očekuje da će potrošnja dostići 36,66 biliona rubalja (oko 286 miliona evra) u 2024. godini sa predviđenim budžetskim deficitom od 0,8 odsto ruskog bruto domaćeg proizvoda.

Deo ruskog budžeta je tajan jer Kremlj pokušava da sakrije svoje vojne planove za rat u Ukrajini. Nezavisni novinari Farida Rustamova i Maksim Tovkajlo rekli su na svom Telegram kanalu Faridaili da će 2024. godine oko 39 odsto sve federalne potrošnje ići na odbranu i bezbednosne službe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zelenski produžio ratno stanje u Ukrajini
ukrajina, zastava

Kada će kraj rata?

10.11.2023. 08:39

Zelenski produžio ratno stanje u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakone o produženju ratnog stanja i opštoj mobilizaciji za 90 dana.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve