RUSIJA POTVRDILA PRODAJU S-400 JEDNOJ NATO ZEMLJI: Raketni sistem stiže u Tursku u martu 2020.

RUSIJA POTVRDILA PRODAJU S-400 JEDNOJ NATO ZEMLJI: Raketni sistem stiže u Tursku u martu 2020.

Foto: Printscreen youtube


“Prve isporuke planiramo u martu 2020. godine. Jedina stvar koja je preostala je odobravanje konačnih dokumenata”, rekao je direktor korporacije “Rostek”, Sergej Čemezov, povodom informacije o tome kada će krenuti isporuka raketnog sistema S-400 Turskoj.

Vrednost ugovora za prodaju raketnih sistema S-400 je 2,5 milijardi dolara, kaže Čermezov, dodajući da je Turska prva članica NATO-a koja je kupila sistem S-400.

“Pregovori o prodaji sistema Saudijskoj Arabiji su u završnoj fazi. Sve u svemu, dosta pažnje smo posvetili saradanji sa Bliskim Istokom, dosta posla je urađeno na nizu zajedničkih projekata sa državama Persijskog zaliva”, rekao je Čemezov.

Podsetimo, predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, najavio je 12. septembra ove godine da je potpisan ugovor sa Rusijom oko kupovine sistema S-400 i da su uplatili kaparu.

Podaci o S-400 ” trijumf”

Orjentisanje armije prema budućem visokotehnološkom sukobu, uticao je da konstruktorski biro Almaz još sredinom
osmadesetih počne rad na novom sistemu PVO S-400. Prema tom planu predviđeno je bilo da zona uništenja bude podignuta na čitavih 400 km, što je dvostruko više u odnosu na tadašnje sisteme u upotrebi. Posebno je bio težak zadatak uništenje bojeve glave balističke rakete, koja se kreće brzinom višom od 4800 m/s.
Razvoj sistema S-400 je ubrzan, a tehnološki rizici su umanjeni jer su sačuvani mnogi elementi sistema S-300 P: radari, lansirni uređaji kojima su pridodata sredstva za otkrivanje i označavanje ciljeva. Projektovana je potpuno nova generacija raketa predviđenih za dejstva na različitim udaljenostima, koje mogu da manevrišu čak pod
opterećenjem od 20g zahvaljujući ugrađenim mikromonitorima. Izvozna varijanta rakete može da uništi cilj na daljinama od čak 120 km, a raketa koja se nalazi u naoružanju VVS Ruske Federacije može da prevali mnogo veću udaljenost i aktivno radarsko samonavođenje u završnom delu leta.
OPIS SISTEMA:
S-400 Trijumf pripada četvrtoj plus generaciji sistema PVO, za razliku od njegovog prethodnika sistema S-300. Gabariti jednog i drugog sistema su isti tako da se sistem S-300 može modifikovati u sistem S-400. To je sistem koji je u mogućnosti da vidi sve letelice» nevidljive» tehnologije na svim visinama, ali je prvi PVO sistem, koji može da po izboru koristiti nekoliko tipova projektila.
Nova organizacija osnovne borbene jedinice S-400 uključuje povezivanje osam lansirnih vozila za razliku od sistema S-300P čiji je divizion raspolagao sa šest. Na svaki lanser dolazi po 16 kontejnera. Takav sistem uz pomoć računarske opreme omogućava vođenje više raketa na isiti cilj i daje osnovu da jedan raketni divizion može uništiti do trećine aviona u jednom masovnom naletu na rejon odbrane sistemom S-400.
S-400 ima poboljšane radare i softver,ali i proširenu plateu raketa. Sistem je visokopokretljiv, tako da se sve njegove komponenete nalaze na terenskim točkaškim vozilima. Baterija sistema S-400 se sastoji od jednog radara 96L2, jednog 30N6E2 i do 12 lansera 5P85SE, sa po četiri lansirne cevi. Bataljon PVO ima četiri baterije, zajednički radar 64N6E2 i komandno vozilo 54K6N2. Radar 64N6E2 ( prema NATO Big Bird) priv put korišćen je u verziji za sistem S- 300 PMU1 i predstavlja ključ uspeha ruskih raketnih sistema zemlja-vazduh, pri dejstvu po glavama balističkih raketa. Radar za pretraživanje na nivou baterije je 96L6E sa elektronskim skeniranjem i mehaničkim pokretanjem u punom krugu. Domet radara je 300 kilometara, a ima mogućnost praćenja do 100 ciljeva. I

RAKETE SISTEMA S-400 TRIJUMF

Sistem S-400 pored raketa 5V55KD,5B55R, 48N6E i 48N6E2, S-400 može da koristi još tri nove vrste projektila: 48N6DM, 9M96E i 9M96E2. Raketa 48N6DM ima veliki domet od 400 km.Namenjena je za dejstvo po najvažnijim i
najzahtevnijim ciljevima tipa bojnh glava balističkih raketa izviđačkih aviona i drugih letelica.

Druge dve rakete: 9M96E i 9M96E2 jesu manje rakete, razvijene po uzoru na američke rakete iz sistema Patriot PAC3 i namenjene za dejstvo po niskoletećim ciljevima koji manevrišu, ali i po inteligentoj vođenoj municiji, krstarećim raketama i bespilotnim letelicama. Raketa 9M96E može da manevriše pod opterećenjem od preko 20 g, zahvaljujući ugrađenim mikromotorima. Izvozna varijanta može da pogodi cilj udaljen do 120 km, a originalna varijanta koja je usvojena u upotrebu VVS Ruske Federacije može da prevali veću udaljenost i aktivno radarsko samonavođenje u završnom delu leta.Pomenute rakete se pakuju u isti kontejner u kome je i raketa velikog dometa, pa umesto jedne rakete ima četiri komada, pa lanser ima ukupno 16 raketa.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar