Svet
04.10.2023. 11:15

Oboren 31 dron

Žestok napad ukrajinske vojske, sprečeno iskrcavanje na Krim

1
Izvor: Beta / AP

Rusija je oborila 31 ukrajinski dron na svojoj teritoriji i odbila pokušaj iskrcavanja ukrajinskih snaga na Krimu, objavilo je rusko ministarstvo odbrane.

"Sistemi protivvazdušne odbrane koji deluju iznad teritorije oblasti Belgorod, Brijansk i Kursk (koji se graniče s Ukrajinom) presreli su i uništili 31 ukrajinski dron", navelo je rusko ministarstvo preko Telegrama.

Nema podataka o mogućim pogibulim ili ranjenim i o pričinjenoj šteti.

Guverner regiona Brijansk Aleksander Bogomaz rekao je ranije da su ruske snage uništile dron koji nije naneo nikakve štete niti je bilo ranjenih.

Prema Bogomazu, Kijev je takođe koristio kasetnu municiju u napadima na tu oblast što je izazvalo "delimično razaranje" stambenih objekata. 

Od kada je Ukrajina počela svoju kontraofanzivu, početkom juna, ruske oblasti gotovo svakodnevno optužuju ukrajinske snage da vrše napade na civilne ciljeve dronovima ili projektilima.

Rusko ministarstvo odbrane je takođe objavilo da je odbilo pokušaj iskrcavanja ukrajinskih snaga na poluostrvo Krim, koje je Moskva pripojila 2014. godine.

"U severozapadnom delu Crnog mora ruske vazduhoplovne snage sprečile su pokušaj grupe oružanih snaga Ukrajine da se iskrca na teritoriju Krima", navelo je rusko ministarstvo.

Ti vojnici su išli ka rtu Tarhankut na severozapadu poluostrva u vojnom gliseru i sa tri džet skija.

Moskva je više puta javila ovog leta da je uništila ukrajinske vojne glisere u Crnom moru koji su išli u pravcu Krima.

Avijacija ruske crnomorske flote je 10. septembra uništila tri gllisera koji su prevozili ukrajinske vojnike u zapadnom delu Crnog mora, prema naovodima ruske vojske.

U avgustu Ukrajina se pohvalila da je sprovela retku operaciju sa komandosima na Krimu i da je tamo podigla ukrajinsku zastavu pre nego što je grupa otišla "bez gubitaka".

Kijev je u septembru gađao sedište ruske crnomorske flote u Sevastopolju na Krimu, tvrdeći da je u napadu ubijeno tridesetak oficira. Rusija koja gotovo nikad ne daje informacije o svojim vojnim gubicima, je tada javila samo da je jedna osoba nestala u tim ukrajinskim napadima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta se to slavilo u centru Moskve
1

Hiljade na Crvenom trgu

29.09.2023. 22:25

Šta se to slavilo u centru Moskve

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se na Crvenom trgu u Moskvi da proslavi prvu godišnjicu aneksije četiri regiona Ukrajine na koje Rusija smatra da polaže pravo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve