Svet
31.08.2023. 07:55
Beta-AFP

Ugrožen mir

Rusija sprečila produženje sankcija Maliju

1
Izvor: Beta / AP

Rusija, saveznica Malija, u sredu je vetom sprečila odluku Saveta bezbednosti UN o produženju sankcija toj afričkoj državi i time ugrozila mir u njoj.

Vojna hunta koja vlada Malijem je zahtevala da se ukinu sankcije.

Rezolucija kojom bi se za godinu dana produžio režim sankcija uveden 2017. protiv pojedinaca koji ugrožavaju mirovni sporazum iz 2015. i mandat komiteta stručnjaka odgovornih za praćenje sankcija, dobila je 13 glasova za, jedan uzdržan (Kina) i jedan glasa protiv (Rusija).

Rusija je najpre pristala da se produže sankcije, ali samo poslednji put, ali je to uslovljavala zahtevom da se raspusti komitet eksperata čiju objektivnost osporavaju Moskva i Bamako.

1
Izvor: Beta / AP / Moulaye Sayah

Najnoviji izveštaj komiteta eksperata koji je objavljen prošle nedelje ukazao je na nasilje nad ženama koje su na "sistematski i organizovan" način činile oružane snage Malija i njihovi "strani bezbednosni partneri", za koje se pretpostavlja da su pripadnici ruske grupe "Vagner".

Režim sankcija (zamrzavanje imovine ili zabrana putovanja) uveden je 2017. i odnosio se na osam pojedinaca, posebno lidera pobunjeničkih grupa potpisnica mirovnog sporazuma iz 2015. potom optuženih da ga sami dovode u opasnost.

Sankcije je zahtevala vlada Malija u to vreme, ali hunta na vlasti danas poziva na njihovo ukidanje jer tvrdi da su se završile "borbe raznih pokreta potpisnika".

1
Izvor: Beta / AP / Jerome Delay

Ali u svom najnovijem izveštaju, komitet eksperata je primetio "paralizu" primene mirovnog sporazuma iz 2015. godine.

Ukazujući na "jačanje napetosti" među grupama koje su potpisale sporazum, komitet kaže da je zabrinut zbog izveštaja da su se neke od tih grupa naoružavale strahujući od oružanih snaga Malija.

Zabrinutost je pojačana povlačenjem mirovne misije UN u Maliju (Minusma), koje je zahtevao Bamako.

1
Izvor: Beta / French Military

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Uranijumski tragovi nastanka "Ruso Afrike“
1

U fokusu

06.08.2023. 04:20

Uranijumski tragovi nastanka "Ruso Afrike“

U Nigeru demonstranti i narod nose ruske zastave dok istovremeno pale francusku ambasadu. To je vizuelna demonstracija onoga što se dogodilo prošle nedelje u ovoj zapadnoafričkoj državi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve