RUSKA AGENTKINJA U AMERICI: Butina: Nisam špijunka

RUSKA AGENTKINJA U AMERICI: Butina: Nisam špijunka


Marija Butina, ruska agentkinja koja je osuđena na 18 meseci zatvora u SAD jer se nije prijavila kao agent strane države, izjavila je da joj je bila čast da pomogne Rusiji.

U intervjuu za američki “National public radio” (NPR), ona je rekla da je znala da je bivši vršilac dužnosti predsednika gornjeg doma ruskog parlamenta Aleksandar Toršin prenosio njena mišljenja ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

“Rekla sam da sam počastvovana, jer sam mlada žena i onda su tu ljudi iz Ministarstva spoljnih poslova koji su moja saznanja i analize smatrali vrednima. Bilo mi je veoma prijatno”, rekla je Butina za NPR.

Kako kaže, pokajala se zbog toga što se nije registrovala kao strani agent u SAD, ali tvrdi da nije špijun i da je sve svoje delatnosti sprovodila “otvoreno”.

Njeni advokati su tokom sudskog procesa tvrdili da je ona studentkinja koja je veoma zainteresovana za američku politiku i bolje odnose SAD i Rusije.

Alexandria Detention Center via AP, File

Alexandria Detention Center via AP, File

“Volim obe zemlje i gradila sam mir. Sada sam posramljena što sam izazvala svađu, umesto dovela do mira, zato što se nisam prijavila (kao agent)”, navodi, dodajući da je to teret koji će nositi ostatak svog života.

Butina će nakon odsluženja zatvorske kazne biti deportovana u Rusiju, a kaže da zbog toga nije zabrinuta.

“Oni koji me znaju, znaju da ja nisam špijun niti da posedujem ikakve tajne informacije. Ne mislim da imam ikakvih problema, niti sam zabrinuta za svoju bezbednosti”, rekla je Butina.

Ona je istakla da nema nikakva saznanja o mogućem ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar