RUSKA TAJNA MISIJA U IZRAELU?! Pokušavaju sprečiti izraelski napad na iranske fabrike raketa na jugu Libana i Sirije

RUSKA TAJNA MISIJA U IZRAELU?! Pokušavaju sprečiti izraelski napad na iranske fabrike raketa na jugu Libana i Sirije

Foto: Printscreen Youtube


Ruska delegacija doputovala je u Izrael ove nedelje da navodno radi na sprečavanju izraelskog napada na iranske fabrike raketa na jugu Libana i Sirije, prenose izraelski mediji pisanje arapskog lista Ašark al-Avsat.

Tokom sastanka s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi u ponedeljak, izraelski premijer Benjamin Netanjahu ga je navodno obavestio o namerama Izraela da napadne iranske fabrike oružja, kao i mete proiranskog libanskog Hezbolaha u Siriji i Libanu zbog nastavka isporuka oružja toj šiitskoj ekstremističkoj organizaciji.

Nakon tog sastanka, visoka ruska delegacija stigla je u Izrael radi “pomnog ispitivanja zabrinutosti Izraela za ulogu koju Hezbolah i Iran imaju u Siriji, posebno nakon što je Iran odbio zahtev Rusije da povuče svoje ljude iz južne Sirije”, naveo je arapski list koji se izdaje u Londonu.

“Rekao sam Putinu da ako ne stane samo, delovaćemo da to zaustavimo. U praksi već delujemo”, rekao je Netanjahu novinarima, objasnivši da se radi o trenutku kada će se Iran ili učvrstiti na tlu severnog suseda ili će taj proces biti zaustavljen.

On je takođe rekao novinarima da Damask preti da napadne izraelski međunarodni aerodrom Ben Gurion ako Izrael izvede još jedan vojni udar u Sirji. Izrael je nastojao da se drži po strani u gradjanskom ratu u toj zemlji ali su izraelske vazduhoplovne snage više puta napadale konvoje oružja namenjene Hezbolahu koji se tamo bori na strani snaga sirijskog predsednika Bašara el-Asada. Takodje je odgovarao na prelivanje sukoba preko granice iako se verovalo da su posredi greške.
“Mi uvek uzimamo sve elemente u razmatranje”, rekao je izraelski premijer pre nego što je optužio Iran da pokušava da naruši stabilnost Bliskog istoka.

“Elemenat koji trenutno pokušava da izmeni status kvo u Siriji i Libanu je jedan-Iran. Taj elemenat aktivno pokušava da preokrene arenu i pretvori Siriju u vojnu koloniju”, zaključio je Netanjahu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar