Ruske diplomate napustile Veliku Britaniju

Ruske diplomate napustile Veliku Britaniju

Foto: Beta/AP/Alexander Zemlianichenko


Više od 20 ruskih diplomata napustilo je danas Veliku Britaniju pošto im je britanska premijerka Tereza Mej naložila da to učine zbog napada nervnim gasom na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku.

Nekoliko desetina ljudi, uključujući decu, izašlo je iz Ambasade Rusije u Londonu s koferima, torbama i transporterima za ljubimce. Neki su se grlili pre ulaska u vozila, medju kojima je bio i beli minibus, a očekuje se da večeras stignu u Moskvu.

Mej je 14. marta odredila rok od nedelju dana da 23 ruske diplomate, za koje je navela da su neprijavljeni obaveštajni agenti, napuste Veliku Britaniju. Usledio je kontra potez Rusije koja je odlučila da protera 23 britanske diplomate, čiji se odlazak očekuje narednih dana.

Tenzije izmedju dve zemlje porasle su od 4. marta kada su bivši ruski i britanski agent Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani u engleskom gradu Solsberiju. Oni su i dalje u kritičnom stanju.

London tvrdi da su otrovani varijantom nervnog gasa “novičok”, razvijenom u Sovjetskom Savezu. Zapadne sile vide taj napad kao znak sve agresivnijeg delovanja Rusije u inostranstvu.

Moskva negira umešanost, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je insistirao da “Rusija nema zalihe hemijskog oružja bilo koje vrste”.

Upitan zašto Rusija ne pokaže dokaz svoje nevinosti, Peskov je odgovorio da “treba ostati priseban i pre svega sačekati dokaz Velike Britanije” da je Rusija kriva.

Savet za nacionalnu bezbednost Velike Britanije razmatraće danas moguće dalje mere protiv Rusije, dok će Mej sa liderima EU u četvrtak diskutovati o napadu na Skripalja.

EU je juče osudila to trovanje i pozvala Rusiju da “hitno odgovori” na pitanja Londona o programu razvoja nervnog gasa “novičok”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar