Ruski pohod na Afriku

Ruski pohod na Afriku


Rusija uporno i nezaustavljivo širi svoj uticaj na Crnom kontinentu, upozoravaju zapadni zvaničnici. Oni su zabrinuti zbog sve većeg broja potpisanih ugovora o prodaji oružja, bezbednosnih sporazuma i obukama koje Kremlj organizuje u nestabilnim afričkim zemljama sa autokratskim liderima, piše “Njujork Tajms”.

Tako vlada Centralnoafričke Republike, države u kojoj ruski državljanin radi kao savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika, prodaje rudarska prava na zlato i dijamante kako bi kupovala oružje od Moskve. Rusija nastoji da se pridruži južnom krilu NATO pomažući bivšem generalu u Libiji, dok je u Sudanu predsednik Omar Hassan al Baši doveo ruske plaćenike kako bi se obračunao sa nezadovoljnim demonstrantima.

– Prošlog proleća, pet subsaharskih afričkih zemalja – Mali, Niger, Čad, Burkina Faso i Mauritanija tražili su od Rusije da im pomogne u borbi protiv Islamske države i Al Kaide. Rusija zarobljena u Africi u vreme nasilnog rivalstva između Istoka i Zapada tokom Hladnog rata, uglavnom se povukla sa kontinenta nakon raspada Sovjetskog Saveza. Međutim, u protekle dve godine Moskva je ponovo uspostavila odnose sa klijentima iz sovjetske ere, kao što su Mozambik i Angola, i uspostavila nove veze sa drugim zemljama. Ruski predsednik Vladimir Putin biće domaćin sastanka između Moskve i afričkih zemalja kasnije ove godine – navodi “Njujork Tajms”, dodajući da širenje ruskog vojnog uticaja na kontinentu odražava Putinov širu viziju o povratku stare slave.

– Rusija je sve veći izazov. Ona sve više ima vojni pristup kada je reč o Africi – rekao je pred Kongresom, General Tomas D. Waldhauser, predsedavajući Afričke komande u Pentagonu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar