SA ZAMRZNUTIH GADAFIJEVIH RAČUNA NESTALO 10 MILIJARDI EVRA: Ko je uzeo pare od nafte ubijenog libijskog lidera

SA ZAMRZNUTIH GADAFIJEVIH RAČUNA NESTALO 10 MILIJARDI EVRA: Ko je uzeo pare od nafte ubijenog libijskog lidera


Deset milijardi evra koje potiču od bivšeg libijskog predsednika Moamera el Gadafija koja su zamrznuta u Belgiji gubi se svaki trag.

U novembru 2013. godina na računima Gadafijevih firmi u belgijskom bankama bilo je 16 milijardi evra, a 2017. godine kada je odobren pristup tim sredstvima ostalo je samo pet milijardi evra.

“I dalje postoji nešto manje od 5 milijardi evra na četiri računa otvorenih kod Euroclear Bank SA”, kaže Deni Goeman, portparol belgiskog tužilaštva.

Preostala sredstva su i dalje predmet oduzimanja, ali je do sada banka navodno je odbila da odobri pristup računima, zbog čega tužioci i poverioci prete drastičnim merama.

Belgijski sudski organi su navodni nestanak primetili u jesen 2017, kada je istražni sudija, Mišel Klai, koji je bio zadužen za istragu o navodnom pranju novca Gadafijevog užeg kruga ljudi, zatražio oduzimanje zamrznutih libijskih sredstava.

Ta sredstva su zamrznuta od marta 2011. godine, u skladu sa Rezolucijom UN 1973. a Belgija nikad nije tražila odmrzavanje ovih sredstava.

Prema izveštajima novinama, postoji mnogo “indikacija” da Belgija nije poštovala pravila UN o zamrzavanju libijskih sredstava. Pre 2011. godine kada je s vlasti zbačen Moamer Gadafi, Libija je bio veliki izvoznik nafte. Da bi se ta sredstva bolje kontrolisala, 2006. Vlada je stvorila “Libian Investment Authoriti ” kako bi se dalje investirao novac dobijen prodajom nafte u inostranstvu.

Međutim, sa intervencijom NATO-a 2011. godine, UN su uvele sankcije protiv imovine libijske vlade, i time praktično oduzele  67 milijardi dolara od “Libian Investment Authoriti “, koji su postojala u EU i SAD.

U EU, međutim, nacionalne vlade su zamrznule samo originalne svote, dok su kamate i dividende nastale posle 2011. bile slobodne za korištenje.

Istraga prošlog meseca sprovedena u Briselu pokazuje da je neko redovno uzimao kamate na 16 milijardi evra Gadafijevih sredstava.

Ipak dok se vodi pravna bitka oko tumačenja da i je isplata kamata dozvoljena ili ne, ostaje pitanje – gde je nestalo 10 milijardi evra?

NE PROPUSTITE:

SEDAM GODINA OD POČETKA RATA U LIBIJI: Kako je počela pobuna u Bengaziju koja je označila kraj vladavine Moamera el Gadafija i kome je on smetao

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar