Svet
04.09.2021. 11:47
Tanjug

"Nećemo stati"

SAD će primiti više od 50.000 evakuisanih Avganistanaca

Avganistan
Izvor: EPA / STRINGER

Očekuje se da će najmanje 50.000 Avganistanaca biti primljeno u SAD nakon pada Kabula u ruke Avganistana, kao znak "trajne posvećenosti" da se pomogne ljudima koji su pomagali Americi i onima koji su posebno ranjivi pod talibanskom vladavinom, izjavio je sekretar američkog ministarstva za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas.

Na desetine hiljada Avganistanaca je uspelo da dođe na sigurno i u procesu je preseljenja u SAD.

"Naša posvećenost je trajna. Ovo nije pitanje samo za naredne nedelje. Nećemo stati dok ne ispunimo krajnji cilj", rekao je Majorkas, preneo je AP.

Bivši guverner američke države Delaver, DŽek Markel, biće koordinator operacije koju Bela kuća zove "Saveznička operacija dobrodošlice".

On će raditi sa Nacionalnim bezbednosnim savetom, i još nekim federalnim agencijama, da osigura da "ranjivi Avganistanci koji prođu proveru mogu da se bezbedno i kvalitetno nasele u SAD", izjavila je Karin Žan-Pjer, zamenica portparola Bele kuće.

Blizu 130.000 ljudi je evakuisano iz Avganistana, ali su mnogi još u tranzitu i prolaze kroz provere u ostalim zemljama, uključujući Nemačku, Španiju, Kuvajt i Katar.

Zasad je u SAD stiglo više od 40.000 ljudi, a Majorkas je rekao da oko 20 odsto pridošlih čine američki državljani ili oni koji imaju stalno mesto prebivališta u Americi.

Preostali su u procesu dobijanja specijalne imigracione vize, a u pitanju su osobe koje su radile za američku vojsku ili NATO kao prevodioci, ili na nekom drugom mestu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Humanitrani letovi za Avganistan se obavljaju redovno
avganistan, 29. 8. 2021.

Svetski program za hranu

03.09.2021. 14:10

Humanitrani letovi za Avganistan se obavljaju redovno

Svetski program za hranu UN (WFP) potvrdio je da obavlja letove humanitarne pomoći iz Islamabada u Pakistanu do avganistanskih gradova Mazari Šarifa i Kandahara.
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
05.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve