Svet
27.08.2018. 13:39
ekspres

SAD FORMIRALE DRUGU FLOTU OD SEVERA ATLANTIKA DO KARIBA: Glavni zadatak sprečiti ruske nuklearne podmornice

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Šef pomorski operacija admiral Džon Ričardson prošle nedelje predvodio je svečanu ceremoniju ponovnog fomriranja Druge flote mornarice Sjedinjenih Država, koja je bila ukinuta pre sedam godina.

Za komandanta novouspostavljenje Druge flote imenovan je viceadmiral Endrju Vudi Levis, koji je dužnost preuzeo na nosaču aviona USS George H.V. Buš (CVN 77), 24. avgusta u mornaričkoj bazi Norfolk, u Virdžiniji.

"Duboko posledično, značenje ponovnog formiranja može se sumirati jednostavno kao dinamičan odgovor u dinamičnom bezbednosnom okruženju - sigurno okruženje jasno je artikulisano u Strategiji nacionalne odbrane", rekao je Ričardson.

"Prvo moramo da razumemo konkurentno bezbednosno okruženje i što od nas zahteva svakodnevno  ispitivanje naše izdržljivosti, genijalnosti i borbenog duha. Zatim se možemo usresrediti na misiju i kako to najbolje ostvariti. Druga flota će poboljšati naše kapacitete za manevrisanje i borbu na Atlantiku, a kao rezultat toga pomoći će održavanju pomorkse superiornosti Amerike koja će dovesti do povećanja bezbednosti, uticaja i prosperiteta naše nacije".

Levis je preuzeo komandu kao prvi komandant ponovno uspostavljene Druge flote, nakon što ga je 28. juna potvrdio Senat. Viceadmiral Levis je inače na poziciju komandanta Druge flote došao sa mesta zapovednika "Udarne grupe nosača aviona 12" koji je komandovao sa nosača aviona USS Theodore Roosevelt (CVN 71) koji se na osnovu zadataka i misija preraspređivao između 5 i 6 flote. Levis iza sebe ima odlično poznavanje situacije na Atlantiku.

Komanda flote nalazić se na teritoriji SAD, u mornaričkoj bazi Norfolk na istočnoj obali. Njen glavni zadatak biće sprovođenje pomorskih akcija na celom Atlantiku.

"Zaista mi je čast da vodim ovu flotu. Druga flota SAD ima veliku istoriju. Međutim, mi nećemo nastaviti gde smo stali, mi ćemo agresivno da izgradimo ovu komandu u organizacionom i operativnom smislu. Mi ćemo nastaviti da učimo i prilagođavamo se kako bi smo izgradili flotu koja je spremna da se borim", rekao je Levis.

Organizaciono Druga flota Mornarice SAD, će pod svojom komandom imati vazduhoplove i brodove nad istočnom obalom SAD i Severnim Atlantikom. Osim toga Druga flota imaće sposobnost sprovođenja pomorskih, zajedničkih i kombinovanih operacija, kao i obuku mornaričkih kadrova za operacije širom sveta.

Podsetimo, početkom maja ove godine Komandant pomorskih operacija američke ratne mornarice, admiral Džon Ričardson, na ceremoniji primopredaje komande u pomorskoj bazi Norfolk 4.maja ove godine najavio je ponovno osnivanje američke 2. flote, koja je bila ukinuta 2011.

 “Naša strategija nacionalne odbrane jasno stavlja do znanja da smo se vratili u doba velikog rivaliteta, a bezbednosno okruženje postaje sve izazovnije i složenije”, rekao je tom prilikom Ričardson i dodao.
“Zato, danas, osnivamo Drugu flotu da se bavi ovim promenama, posebno na severnom Atlantiku.”
Zona operacije 2. američke flote biće severni deo Atlantskog okeana, od Severnog pola do Kariba na jugu, od obala SAD na zapadu do sredine Atlantika na istoku; ukupna površina zone operacije je oko 17 miliona kvadratnih kilometara. Druga flota takođe će imati zadatak planiranja i sprovođenja pomorskih, zajedničkih i kombinovanih operacija i obuke, kako bi pomorske snage ove flote mogle da odgovore na globalne nepredviđene situacije.
Glavne vojnopomorske baze na Atlantiku su: Norfolk (glavna baza), Njuport Nju London koja je pomoćna baza, Boston, Čarlston, Mejport, Kivest, Gvantanamo, San Huan, Ruvelt Rouds i Holi Lok su isturene baze nuklearnih podmornica.
Pre nego što je deaktivirana 2011, u sastavu američke 2. flote plovilo je oko 126 brodova, sa 4.500 aviona i 90 000 pripadnika.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve