SAD i Indija potpisale sporazum o razmeni osetljivih satelitskih podataka

SAD i Indija potpisale sporazum o razmeni osetljivih satelitskih podataka

EPA-EFE/INDIAN MINISTRY OF DEFENCE /HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES


Sjedinjene Američke Države i Indija potpisali su sporazum o razmeni osetljivih satelitskih podataka i podataka sa mapa, a tom prilikom, američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je na pretnju od “sve asertivnije” Kine.

Pompeo koji je, zajedno sa ministrom odbrane Markom Esperom stigao u ponedeljak u Nju Delhi, rekao je nakon razgovora s indijskim kolegama da dve zemlje moraju da sarađuju u suprotstavljanju pretnji koju, kako tvrdi Kina predstavlja po bezbednost i slobodu, prenosi Rojters.

EPA-EFE/HARISH TYAGI

EPA-EFE/HARISH TYAGI

Godišnji američko-indijski strateški dijalog odvija se u vreme pojačanih napetosti u regionu, dok se indijske snage bore protiv kineskih na spornoj himalajskoj granici.

“Velike stvari se dešavaju dok se naše demokratije usklađuju kako bi bolje zaštitile građane naše dve zemlje i, zapravo, slobodan svet”, rekao je Pompeo novinarima nakon razgovora s šefom indijske diplomatije i indijskim ministrom odbrane.

Povezane vesti – ŽEĐ: Kako Kina kontroliše vode

On tvrdi da lideri dve zemlje i njihovi građani “sve jasnije vide da kineska Komunistička partija nije prijatelj demokratije, vladavine prava, transparentnosti, slobode plovidbe, temelja slobodnog i otvorenog, prosperitetnog Indo-Pacifika”.

Esper je na konferenciji za novinare ocenio da je novi obrambeni pakt o razmeni i geoprostornoj saradnji “važna prekretnica”, koja će podstaći saradnju između vojski dve države.

EPA-EFE/HARISH TYAGI

EPA-EFE/HARISH TYAGI

On je dodao da SAD planiraju da prodaju više borbenih aviona i dronova Indiji.

Kako navodi Rojters, ovim paktom Indiji će se omogućiti pristup nizu topografskih, nautičkih i vazduhoplovnih podataka koji se smatraju ključnim za ciljanje projektila i naoružanih dronova.

Njime će se, takođe, omogućiti da SAD obezbede Indiji napredna navigaciona pomagala i avioelektroniku na avionima koje isporučuju SAD, dodao je odbrambeni izvor iz Indije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar