Svet
16.08.2022. 13:10
Beta-AFP

Vladimir Putin

"SAD namerno odugovlače ukrajinski sukob"

1
Izvor: Beta / Pool Sputnik Kremlin

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je SAD da odugovlače ukrajinski sukob i nastoje da "destabilizuju" svet nedavnom posetom predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

"Situacija u Ukrajini pokazuje da SAD nastoje da odugovlače taj sukob. I to čine tako što neguju mogućnost sukoba u Aziji, Africi i Latinskoj Americi", rekao je Putin u obraćanju na Medjunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi.

Putin je posetu Nensi Pelosi Tajvanu ocenio kao deo američke strategije za destabilizaciju situacije u tom regionu.

"Američka avantura sa Tajvanom nije samo putovanje neodgovornog političara, već deo svesne i namerne strategije za destabilizaciju i stvaranje haosa u regionu i svetu", smatra ruski predsednik.

Putin je dodao da ta poseta predstavlja "drsko pokazivanje (američkog) nepoštovanja suvereniteta drugih zemalja i medjunarodnih obaveza". Ocenio je da je to bila "pažljivo pripremljena provokacija".

Odnosi SAD i Rusije, koja od 24. februara vodi ofanzivu u Ukrajini i koja je poslednjih meseci više puta osudjivala isporuke američkog oružja ukrajinskim vlastima, doživljavaju period napetosti bez presedana.

Rusija, kojoj su zbog rata u Ukrajini uvedene teške sankcije, nastoji da ojača svoje odnose sa zemljama Afrike i Azije, posebno sa Kinom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Uskoro počinje nova faza rata u Ukrajini"
Rat u Ukrajini

Velika Britanija

06.08.2022. 21:03

"Uskoro počinje nova faza rata u Ukrajini"

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je procenu da rat u Ukrajini uskoro ulazi u novu fazu, i da se najoštrije borbe očekuju na liniji fronta koja se proteže od područja blizu Zaporožja do Hersona.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve