ESKALACIJA: SAD povećale carine na kinesku robu, Peking najavio kontramere

ESKALACIJA: SAD povećale carine na kinesku robu, Peking najavio kontramere


Američke carine na 200 milijardi dolara uvoza iz Kine povećane su sa 10 na 25 odsto, što je nova eskalacija u trgovinskom ratu Vašingtona i Pekinga.

Vlada predsednika Donalda Trampa je tako intenzivirala trgovinski rat s Kinom, za koju tvrdi da je prekršila obećanja data ranije tokom pregovora. Povećanje carina je stupilo na snagu iako su u Vašingtonu u toku razgovori dve strane. Ti razgovori će biti nastavljeni danas, pošto su juče završeni bez ikakvog nagoveštaja napretka. Povećane carine se neće odnositi na robu koja je napustila kineske luke pre povećanja.

shutterstock_1131501689

Sa druge strane Kineska vlada je saopštila da će preduzeti “neophodne protivmere” kao odgovor na najnovije povećanje američkih carina na kinesku robu, ali nije iznela detalje eventualnog odgovora.

“Kina duboko žali što će morati da preduzme neophodne protivmere”, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Kina je na ranije povećanje carina odgovorila sopstvenim carinama na 110 milijardi dolara američke robe, ali tu ima sve manje prostora za povećanje zbog trgovinskog disbalansa izmedju dve zemlje. Kineska regulatorna tela su takođe počela da otežavaju poslovanje američkim kompanijama u Kini, usporavajući carinske preglede za njihovu robu i pooštravajući regulatorni nadzor.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar