Svet
02.03.2021. 14:00
Tanjug

Širenje visoko zaraznih

SAD preti četvrti talas zbog novih sojeva virusa

tan2021-3-1_165940351_0.jpg

Širenje visoko zaraznih sojeva koronavirusa preti da podstakne "potencijalni četvrti talas slučajeva" u Sjedinjenim Američkim Džavama, upozorava direktorka američkih Centara

Širenje visoko zaraznih sojeva koronavirusa preti da podstakne "potencijalni četvrti talas slučajeva" u Sjedinjenim Američkim Džavama, upozorava direktorka američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Valenski.

Valenski je rekla da je zabrinuta zbog najnovijih podataka o broju zaraženih Covidom-19 ističcući da je prošle nedelje zabeleženo oko 70.000 novih slučajeva na dnevnom nivou što je, naglasila je, veoma visok broj, prenosi BBC.

U istom periodu dnevno je registrovano 2.000 preminulih, dodala je ona.

Povezane vesti - U Brazilu zdravstveni radnici traže "zakjučavanje"

Valenski je upozorila da bi SAD, uz ovako visok nivo slučajeva i nove sojeve virusa koji se šire, mogle da izgube teško stečenu prednost u borbi protiv koronavirusa.

"Ovi sojevi predstavljaju veoma stvarnu pretnju po naš narod i napredak koji smo ostvarili", navela je Valenski.

[caption id="attachment_321569" align="alignnone" width="676"]EPA-EFE/Peter Foley EPA-EFE/Peter Foley[/caption]

Postoji više različitih sojeva Covida-19 koji trenutno cirkulišu, ali zdravstveni stručnjaci posebno su zabrinuti zbog nekih od njih, poput onih zabeleženih u Velikoj Britaniji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu, koji su izgleda zarazniji.

CDC predviđa da će visoko zarazni soj B.1.1.7, prvi put otkriven u Velikoj Britaniji, postati dominantan u SAD ovog meseca.

Valenski je ocenila da SAD imaju mogućnost da zaustave potencijalni četvrti talas slučajeva u toj zemlji.

U SAD je do sada zabeleženo više od 28 miliona slučajeva i 500.000 preminulih od posledica koronavirusa, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve