Svet
18.06.2019. 12:02
Tanjug

Sahranjen bivši egipatski predsednik Mohamed Morsi

mohamed-morsi.jpg
Izvor: EPA / MOHAMED HOSSAM

Bivši egipatski predsednik Mohamed Morsi, koji je preminuo juče tokom suđenja, sahranjen je danas u Kairu, objavio je njegov sin Ahmed na svom Fejsbuk profilu.

Kako se navodi, Morsi je sahranjen pored ostalih važnih članova Muslimanskog bratstva, a njegova porodica prisustvovala je molitvi u zatvoru Tora zatim sahrani i zapadnom distriktu Kaira, Nasr Sitiju.

Morsi je sahranjen u Kairu, pošto su vlasti odbile da odobre sahranu u njegovom rodnom mestu u provinciji Šarkija. On je preminuo juče od srčanog udara, nakon što se onesvestio tokom suđenja pod optužbom za špijunažu.

Morsi je svrgnut 3. jula 2013. godine posle masovnih protesta godinu dana pošto je preuzeo vlast kao prvi demokratski izabran predsednik u zemlji. Bio je član najveće islamističke grupe u Egiptu, sada zabranjene "Muslimanske braće".

EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM

Pokret Muslimansko bratstvo saopštilo je da je smrt bivšeg predsednika Egipta i te islamističke organizacije zapravo "ubistvo" prvog demokratski izabranog predsednika zemlje.

Iz tog pokreta Egipćani su pozvani da se masovno okupe na sahrani Morsija. U saopštenju objavljenom na sajtu tog Pokreta, Bratstvo je pozvalo narod da se okupi ispred ambasada Egipta širom sveta, prenosi Rojters.

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova proglasilo je alarmantnu situaciju u zemlji nakon smrti Morsija i angažovalo hiljade dodatnih pripadnika snaga bezbednosti, prenosi agencija Anadolija.

Državne vlasti su takođe u okviru preduzetih mera pozvale oficire i policajce koji su bili na odmoru da se vrate na dužnost, a preduzete su i posebne mere predostrožnosti u državnim i privatnim ustanovama, crkvama i hotelima.

Takođe, odobren je i plan "C" kojim se omogućava pokretanje operacije protiv terorističkih struktura.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
21.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve