Svet
08.12.2023. 20:35
Beta

Tuga

Gde i kako se sahranjuju migranti?

Migranti
Izvor: Shutterstock

Izbeglice i migranti bivaju sahranjivani u neobeleženim grobovima širom Evropske unije - u razmerama koje su u mirnodopskim uslovina bez presedana, piše britanski Gardijan.

Prema njihovim nalazima je najmanje 1.015 migranata muškaraca, žena i dece umrlih prethodne decenije na evropskim granicama - sahranjeno a da prethodno nije identifikovano.

Njihovi posmrtni ostaci leže u jasno uočljivim, često neobeleženim grobovima duž granica država članica.

Primeri: grubo belo kamenje zaraslo u korov na groblju Sidiro u Grčkoj; sklepani drveni krstovi na ostvru Lampeduza u Italiji; bezlične nadgrobne ploče samo sa natpisom "gospodin Iks" na severu Francuske; ploče sa natpisom "NN" u Poljskoj i Hrvatskoj.

Na španskom ostrvu Gran Kanarija, na jednom grobu je ispisano: "Brod s migrantima broj 4", uz datum 25.9.2022.

Evropski parlament je 2021. usvojio rezoluciju kojom poziva da se izvrši identifikacija umrlih na migracionim rutama i ukazuje na potrebu za postojanjem koordinisane baze podataka o tim ljudima.

Međutim, širom evropskih zemalja ovo pitanje nije regulisano, centralizovani podaci ne postoje, a nema ni jedinstvenog načina postupanja sa telima umrlih migranata.

Radeći sa forenzičarima iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) i drugim istraživačima, nevladinim organizacijama i patolozima, Gardijan i jedan konzorcijum novinara prvi put su sakupili podatke o svim anonimnim migrantima koji su umrli tokom protekle decenije na granicama EU.

Najmanje 2.162 tela još nije identifikovano.

Neka od ovih tela gomilaju se po mrtvačnicama, pogrebnim zavodima, čak i transportnim kontejnerima.

Tokom obilaska 24 groblja i rada sa raznim istraživačima, ekipa u kojoj je Gardijan pronašla je više od 1.000 bezimenih grobova.

Ovo je, međutim, tek vrh ledenog brega, ukazuje Gardijan i dodaje da je više od 29.000 ljudi umrlo na evropskim migracionim rutama tokom prošle decenije, a većina ih se vodi kao nestala.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve