ROĐENDANSKI SAMIT NATO: Tramp brani savez, Stoltenberg napada Rusiju

ROĐENDANSKI SAMIT NATO: Tramp brani savez, Stoltenberg napada Rusiju

AP Photo/Francisco Seco


U Londonu je danas počeo dvodnevni samit NATO-a čiji je cilj da se prikaže jedinstvo i snaga Alijanse koja slavi 70 godišnjicu osnivanja. Međutim, rastuće tenzije među članicama mogle bi da pomrače proslavu, ocenjuje Glas Amerike.

U ponedeljak uveče u London je doputovao američki predsednik Donald Tramp, a kako je najavljeno, lidere država članica Alijanse danas će u Bakingemskoj palati ugostiti kraljica Elizabeta Druga.

AP Photo/Evan Vucci

AP Photo/Evan Vucci

Zanimljivo je da je Donald Tramp koji važi za velikog kritičara Alijanse, odbranio ovaj savez i kritikovao izjavu francuskog kolege Emanuela Makrona koji je nedavno rekao da je Alijansa u stanju “moždane smrti”, apelujući na Evropu da kreira svoju sopstvenu bezbednosnu strukturu.

Američki predsednik je ocenio da su komentari Makrona “veoma uvredljivi” za ostalih 28 članica Alijanse.

“Nikome NATO nije više potreban nego Francuskoj”, rekao je Tramp, dodajući da je Makronova izjava o Alijansi “veoma odvratna”, prenosi AP. Tramp se sastao sa Makronom na marginama događaja.

AP Photo/Francisco Seco

AP Photo/Francisco Seco

Američki predsednik je danas upozorio i da će stvari postati veoma teške sa EU, ukoliko ne poboljša svoj odnos prema trgovini i NATO.

“Evropska unija se, po pitanju trgovine, odnosi veoma, veoma nepošteno prema SAD”, rekao je Tramp na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Londonu.

Pročitajte još: NATO kao mera patriotizma

Uoči samita, generalni sekretar vojnog saveza Jens Stoltenberg izjavio je da se kroz prisustvo NATO snaga u Poljskoj i baltičkim zemljama, Rusiji šalje veoma snažan signal.

“Ukoliko dođe do napada na Poljsku ili baltičke zemlje, cela Alijansa će odgovoriti”, izjavio je Stoltenberg za više listova, uključujući poljski dnevnik “Žečpospolita”, nemački “Zidojče cajtung”.

Kina kao rastuća pretnja

Kako piše Dojče Vele, očekuje se da će lideri na samitu po prvi put usvojiti i izveštaj o izazovima koje predstavlja rastuća vojna sila i uloga Kine. Aleksander Mateler, viši naučni saradnik u belgijskom institutu Egmont, preporučuje da se dodatno obrati pažnja na ono što se dešava u Kini, a pre svega na odnose Vašingtona i Pekinga. Mateler smatra da bi uticaj toga na Evropu i NATO mogao da bude ogroman.

Putin: Besmisleno je širenje NATO

Predsednik Rusije Vladimir Putin kritikovao je danas nastavak širenja NATO-a, što je, kako je sugerisao, bilo besmisleno s obzirom na nepostojanje pretnje od Moskve nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Govoreći na sastanku ruskih vojnih lidera u ruskom rizortu na Crnom moru Sočiju, Putin je rekao da širenje NATO-a predstavlja pretnju za Rusiju, ali da se nada da će interes o zajedničkoj bezbednosti prevladati, preneo je Rojters.

Uprkos tenzijama, Putin je rekao da je Rusija i dalje spremna da sarađuje sa vojnom alijansom.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar