SAMIT UN O KLIMI: Samo “klimatska kancelarka” ima plan

SAMIT UN O KLIMI: Samo “klimatska kancelarka” ima plan

AP Photo/Jason DeCrow


Samit o klimi u UN u Njujorku doneo je samo nekoliko obaveza za prisutne.

Kina nije dala nova obećanja da će preduzeti jače akcije kad je reč o klimatskim promenama, a ni Amerika nije rekla ništa konkretno, osim što se Donald Tramp neočekivano pojavio na samitu, iako je najavljeno da neće prisustvovati događaju.

Povezane vesti – Devojčica pokorila svetske lidere

Najviše se istakla mlada švedska aktivistkinja Greta Tunberg koja je svojim oštrim govorom prozvala svetske lidera.

“Ako odlučite da nas izneverite, kažem da vam nikada nećemo oprostiti”, rekla je Tunbergova.

Jedini konkretni plan predložila je Nemačka koja je prošlog petka promovisala novu desetogodišnju strategiju za klimatske promene vrednu 60 milijardi dolara, kako bi ubrzala prelazak na čistu energiju.

EPA-EFE/HAYOUNG JEON

EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Cilj Nemačke je smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine. Opozicioni političari i eksperti za nauku o klimi brzo su osudili paket zbog nedostatka ambicija potrebnih za obnavljanje statusa zemlje kao međunarodnog lidera u naporima da se bori protiv klimatskih promena. Jednom prvakinja u klimatskim akcijama i šampion projekta transformacije energije čiji je cilj odbacivanje energetskog sektora od zavisnosti od fosilnih goriva, Nemačka je umanjila svoje ambicije poslednjih godina.

Povezane vesti – Šta očekivati na generalnoj skupštini UN

Vlada je saopštila da neće ostvariti svoj cilj, postavljen devedesetih godina, a koji podrazumeva smanjenje emisije za 40 procenata. Predložene mere podrazumevaju naplatu industrijskim zagađivačima za emisiju ugljenika i niz podsticaja.

EPA-EFE/HAYOUNG JEON

EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Međutim, takav plan se Nemcima čini neodovoljno ambiciozan. Oni su demonstrirali u Berlinu, zahtevajući od Merkelove, koja je u ranom mandatu bila poznata kao “klimatska kancelarka”, da preduzme konkretnije akcije kako bi se smanjio klimatski otisak na planeti.

Kao što se očekivalo, čelnici 60 zemalja obećali su da će postići emisiju ugljendioksida neto-nula do 2050. godine. A Indija je rekla da će povećati svoj udeo obnovljive energije do 2022. godine.

Predsednik Francuske Emanuel Makron istakao je na generelnoj skupštini UN da “ne želi da vidi nove trgovinske pregovore sa zemljama koje se suprotstavljaju Pariškom sporazumu.” To bi mogao biti kamen spoticanja za trgovinske sporazume između SAD i Evrope .

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar