Svet
06.09.2019. 19:30
N. Ginić

"SAMO ME BOG MOŽE SRUŠITI": Kako je Mugabe od revolucionara postao brutalni diktator

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Najdugovečniji afrički diktator i čovek koji je duboko verovao da ga samo Bog može srušiti sa vlasti, preminuo je u 95-oj godini. Kao i mnogi drugi revolucionarni heroji i oslobodioci afričkih država od belačkog jarma, Robert Mugabe je mislio da je njegova misija da doveka vlada Zimbabveom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Rob Cooper, File

Mugabe je bio učitelj pre nego što je 1980. oslobodio nekadašnju britansku koloniju. Stupio je na vlast kao heroj i hvaljeni lider na zapadu. Ubrzo se od protagoniste nezavisnosti pretvorio u diktatora, čija je vladavina ostavila zemlju doboko podeljenu i ekonomski uništenu. Ugnjetavao je svoje protivnike i brutalno se obračunavao sa svima za koje je verovao da ga ugrožavaju. U tome mu je decenijama pomagala vojska, koja se, kao i njegov najbliži saradnik Emerson Mnangava, okrenula protiv njega 2017. godine.

Njegovu vlast obeležilo je prisilno iseljavanje hijade belih farmera, masovna ubistva i političko nasilje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi, File

Rođen je 21. februara 1924. u južnoj Rodeziji. Nakon osnovne škole upisao je koledž za učitelje i pohađao nekoliko škola pre nego što je dobio stipendiju na Univerzitetu "Fort Hare" u Južnoj Africi, gde je studirao istoriju i engleski jezik.

Posle diplomiranja dobio je posao učitelja najpre u Rodeziji, a potom i u Gani, da bi se 1960. vratio u domovinu. Te godine postao je sekretar novosnovane antikolonijalne Afričke nacionalne demokratske partije. Sa saborcima je  zagovarao nasilni obračun sa belim kolonijalistima i učestvovao u osnivanju Afričkog nacionalnog saveza Zimbabvea u Tanzaniji, nakon što je prebegao iz Rodezije.

Uhapšen je zbog subverzivnih izjava 1964. i u zatvoru je proveo skoro 11 godina, a za to vreme je nastavio sa aktivizmom i obrazovanjem - stekao je diplome u obrazovanju, administraciji i pravu. Iz zatvora nije pušten čak ni na sahranu svog sina 1966. godine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Greg Gibson, file

Kada je oslobođen 1974. rukovodio je geriliskim pokretom iz Mozambika protiv vladavine bele manjine premijera Ijana Smita. Posle završetka rata 1979. u zemlji i inostranstvu prihvaćen je kao ratni heroj. Proglašen je za premijera Zimbabvea 1980. i na toj funkciji je bio sve do 1987. godine. Nakon inauguracije javno se založio za pomirenje.

"Molim vas, bez obzira da li ste crni ili beli, da zajedno sa mnom zaboravite mračnu prošlost. Da oprostimo jedni drugima", rekao je Mugabe.

Zimbabve je na početku njegove vladavine imao stabilnu ekonomiju i ogromne resurse, što je Mugabeu bilo dovoljno da još neko vreme zadrži veliku popularnost. Uveo je besplatno školovanje i osnovno zdravstveno osiguranje za građane sa niskim prihodima, a ekonomske reforme su zemlji donele prosperitet. Britanska kraljica proglasila ga je vitezom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Joao Silva

Međutim, ubrzo je pokazao brutalnu stranu i doneo loše političke odluke oduzevši zemlju od belih farmera, što je podstaklo pad proizvodnje i rast inflacije. Takvu odluku pravdao je izjednačavanjem crnačkog i belačkog stanovništva. Na samom početku je bilo jasno da Mugabe neće dopuštati nikakvu kritiku i da će počistiti sve "neprijatelje" države. Optužen je da je između 1983. i 1987. likvidirao desetine hiljada pripadnika etničkih Ndebela - uključujući mnoge žrtve pronađene u masovnim grobnicama.

Mugabe je 1987. učvrstio svoju vlast preuzevši funkciju predsednika i šefa oružanih snaga. Ekonomija je sredinom devedesetih još više nazadovala izazivajući hiperinflaciju, dok se vlada suočila se sa optužbama za elitizam, korupciju i nasilje.

Još više gneva Mugabe je izazvao 1996. nakon što se oženio nekadašnjom sekretaricom Grejs s kojom je pre toga imao dugogodišnju aferu. Grejs nije bila omiljena u narodu, a građani su je prozvali "Guči Grejs" zbog šoping tura širom sveta. Dok se narod borio sa sve većim siromaštvom, predsednička porodica je živela luksuzno.

Zapad je 2000. okrenuo leđa Mugabeu. Sjedinjene Države i EU su mu zabranile ulazak u zemlje, a izgubio je i dve titule počasnog doktora. Njegova stranka je 2008. izgubila parlamentarne izbore.

Zahtevi za smenom su postajali sve brojniji, ali se on i dalje čvrsto držao svoje funkcije. Konačno je svrgnut sa vlasti 14. novembra 2017. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
01.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve