Svet
13.05.2020. 13:11
Tanjug

SANDERS PREDVODI: Poslanici traže otpis duga siromašnim zemljama

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Više od 300 poslanika iz celog sveta pozvalo je Međunarodni monetarni fond i Svetsku banku da otpišu dug najsiromašnijim zemljama kao odgovor na pandemiju Covid-19 i da povećaju sredstva za sprečavanje globalnog ekonomskog kraha.

Inicijativa, koju predvode bivši američki predsednički kandidat i senator Berni Sanders, i demokratska poslanica iz Minesote u Predstavničkom domu Ilham Omar, dolazi zbog sve veće zabrinutosti da će pandemija razoriti zemlje u razvoju i ekonomije u usponu.

U svetu je koronavirusom zaraženo više od 4,2 miliona ljudi a umrlo je 287.349, prema podacima Rojtersa.

Mere ograničenja širom sveta koje imaju za cilj suzbijanje pandemije uzimaju ogroman danak globalnoj ekonomiji, posebno siromašnim zemljama sa slabim zdravstvenim sistemom, visokim nivoom duga i oskudnim resursima za upravljanje duplom krizom - zdravstvenom i ekonomskom.

Direktorka MMF-a Kristalina Georgieva je saopštila juče da će Fond "vrlo verovatno" revidirati naniže svoju prognozu o padu globalnog BDP-a od 3,0 posto u 2020. godini.

Takođe je navela da će zemljama u razvoju biti potrebno više od 2,5 biliona dolara finansiranja da bi "prebrodile oluju".

Sanders kaže da je siromašnim zemljama potreban svaki cent za brigu o svom narodu, umesto da servisiraju "neodržive dugove" koje imaju prema velikim međunarodnim finansijskim institucijama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Otpisivanje duga najsiromašnijim zemljama je „najmanje što bi Svetska banka, MMF i druge međunarodne finansijske institucije trebalo da učine kako bi sprečile nezamislivo povećanje siromaštva, gladi i bolesti koje preti stotinama miliona ljudi“, ističe on.

Poslanici iz više od 20 zemalja sa svih šest kontinenata naveli su u pismu međunarodnim kreditorima da obaveze servisiranju duga najsiromašnijih zemalja treba smesta da budu ukinute a ne odložene, kako su se dogovorili lideri Grupa 20 najrazvijenijih država sveta u aprilu.

Ako se to ne učini, te zemlje neće moći da daju prioritet potrošnji koja je potrebna za borbu protiv virusa, što bi zauzvrat moglo da dovede do kontinuiranog poremećaja globalnih lanaca snabdevanja i finansijskih tržištima, napisali su oni.

Takođe su pozvali Georgievu i predsednika Svetske banke Dejvida Malpasa da podrže povećanje iznosa Specijalnih prava vučenja, valute MMF-a, za više biliona dolara, čemu se trenutno protive SAD, najveći finansijer MMF-a.

Svetska banka je saopštila da će tražiti načine za povećanje podrške najsiromašnijim zemljama, ali je upozorila da ukidanje plaćanja duga može naštetiti kreditnom rejtingu te institucije i potkopati njenu sposobnost da obezbedi jeftino finansiranje svojih članica, prenosi Rojters.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
03.07.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve