Svet
27.09.2021. 17:20
Tanjug

Litvanija

Šaomi na udaru zbog cenzure korisnika

telefoni
Izvor: EPA / WU HONG

Kineski proizvođač pametnih telefona Šaomi saopštio je da angažuje nezavisnog eksternog stručnjaka da proceni tvrdnje litvanske vlade da smartfoni ove korporacije imaju funkciju cenzure.

"Pošto odbacujemo kvalifikacije u datim zaključcima, angažujemo nezavisnog eksperta kao treću stranu da proceni tvrdnje navedene u izveštaju", naveo je portparol Šaomija u saopštenju, prenosi Rojters.

Ovo saopštenje je usledilo nakon što je litvansko Ministarstvo odbrane pozvalo prošle nedelje potrošače da bace kineske telefone, posle izveštaja Nacionalnog centra za sajber bezbednost (NCSC) u kojem se tvrdi da je u telefone Šaomija navodno ugrađena mogućnosti cenzure.

Kineska kompanija je tada u reagovanju navela da njeni uređaji "ne cenzurišu komunikaciju korisnika bilo da je reč o dolaznim ili odlaznim pozivima".

telefoni.jpg
telefoni.jpg

Šaomi nije precizirao koju nezavisnu organizaciju angažuje za sprovođenje procene, a portparol je Rojtersu otkrio da je reč o organizaciji sa sedištem u Evropi.

Kao odgovor na tvrdnje o cenzuri, kompanija je objavila da koristi jedan advertajzing softver kako bi zaštitila klijente od određenih sadržaja, poput pornografije i komentara koji vređaju lokalne korisnike, što je praksa koja, kako kaže, predstavlja standard u ovoj industriji.

Iz Šaomija su dodali da je u pogledu privatnosti podataka kompanija usklađena sa ISO/IEC 27001 standardima za upravljanje bezbednošću informacija i sa ISO/IEC 27701 sistemom za upravljanje privatnošću podataka, što su dva okvira za praćenje evropske Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve