Svet
01.03.2021. 18:38
Tanjug

Sarkozi osuđen na 3 godine zatvora

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi (66) danas je prvostepeno osuđen na tri godine zatvora, od kojih dve godine uslovno, zbog korupcije i zloupotrebe položaja.

Tu odluku je doneo pariski Krivični sud, a zajedno sa Sarkozijem osuđeni su i Tjeri Hercog i Žilbert Azibert iz Kasacionog suda, prenosi francuski Figaro.

Sarkozi se sumnjiči da je uz pomoć svog pravnog savetnika 2014. godine pokušao da sazna detalje iz istrage o njegovoj predsedničkoj kampanji, a zauzvrat je nudio pomoć za sticanje funkcije u Monaku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/IAN LANGSDON / POOL

Istraga o finansiranju kampanje pokrenuta je protiv Sarkozija zbog navoda da je 2007. godine, tokom predsedničke kampanje prihvatio nelegalne isplate od naslednice kompanije Loreal, Lilijan Betnakur.

Za aferu se saznalo na osnovu prisluškivanja Sarkozija i njegovog advokata Tjeri Hercoga, nakon što je Sarkozi napustio Jelisejsku palat, a zbog druge afere - da je Libija finansirala njegovu kampanju.

Sarkozi, koji je bio na čelu Francuske od 2007. do 2012. godine, tokom suđenja negirao je da je išta loše radio i tvrdio da je žrtva lova na veštice od strane finansijskog tužilaštva, prenosi Rojters.

Kako se navodi, on ima rok 10 dana da podnese žalbu na presudu.

Sarkozi, koji se nakon zavrsenog mandata politički penzionisao, još je uticajan među konzervativcima i on je drugi francuski predsednik u modernoj istoriji, posle Žak Širaka, koji je osuđen za korupciju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve