Svet
21.10.2019. 18:30
N. G./The Guardian

SASLUŠAN ASANŽ: Ukrali su DNK moje dece, nije pravedno ovo što se dešava

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pojavio se na londonskom sudu na ročištu na kojem se odlučuje o tome da li on treba da bude izručen Sjedinjenim Državama kako bi se suočio sa optužbama za špijunažu.

Asanž, obrijan, obučen u mornarsko odelo i svetloplavi džemper, u sudnici je podigao ruku ka pristalicama koje su sedele u galeriji. Pred sudom je na desetine građana protestovalo u znak podrške osnivaču Vikiliksa.

https://youtu.be/9KHVMQP7a3k

Sudija je poručio Asanžu da ne može doći do odlaganja odluke u slučaju izručenja SAD. Pravni tim osnivača Vikiliksa zatražio je više vremena za podnošenje dokaza i tvrdio da su optužbe protiv njega politički motivisane.

Nakon što su se odbrana i tužilaštvo sukobili oko rasporeda slučaja, okružni sudija Vanesa Barajtcer odbila je da odvoji više vremena za prikupljanje dokaza i rekla je Asanžu da će suđenje u vezi sa izručenjem početi 25. februara. Kasnije je pitala Asanža da li je razumeo događaje na sudu.

"Ne baš. Ne mogu pravilno da mislim", istakao je on. "Ne razumem kako je to pravično. Ova supersila je imala 10 godina da se pripremi za ovaj slučaj i ne mogu pristupiti svojim spisima. Veoma je teško da radim bilo šta u situaciji u kojoj sam, a ti ljudi imaju neograničene resurse. Kažu da su novinari i uzbunjivači neprijatelji naroda. Oni imaju nepravičnu prednost, dok se bave dokumentima. Ukrali su DNK moje dece. Nije pravedno ovo što se dešava."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
10°C
05.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve