Svet
26.04.2024. 14:24
Beta

Peking

Blinken i Si oči u oči

1
Izvor: Beta/AP POOL / Mark Schiefelbein

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u Pekingu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom radi razgovora o nizu složenih spornih pitanja između dve zemlje.

Blinken se sastao sa Sijem nakon razgovora sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem i ministrom za javnu bezbednost Vang Sjaohongom.

Razgovori između dve strane su intenzivirani poslednjih meseci, iako je sve više tenzija oko spornih pitanja poput Tajvana, Južnog kineskog mora, ruske invazije na Ukrajinu i društvene mreže TikTok.

Blinken je istakao da su SAD posvećene održavanju i jačanju komunikacije sa Kinom, kako bi bio spečen svaki vid "nesporazuma u komunikaciji, pogrešne percepcije i pogrešne procene".

1
Izvor: bETA/AP POOL / Mark Schiefelbein

Blinken i Vang su takođe istakli da je važno održati otvorenu komunikaciju, ali su govorili i o podelama koje ugrožavaju globalnu bezbednost.

Njih dvojica sastali su se u Pekingu, poslednjeg dana Blinkenove posete Kini, druge u poslednjih godinu dana.

Tik pred Blinkenov dolazak američki parlament usvojio je zakon kojim je dodeljena vojna pomoć Tajvanu što je prouzrokovalo bes u Pekingu.

"Sve u svemu, odnos Kine i SAD počinje da se stabilizuje. Ali u isto vreme, negativni faktori u odnosu se i dalje povećavaju, a odnos se suočava sa raznim vrstama poremećaja", rekao je Vang Blinkenu na početku višečasovnih razgovora.
 

Blinken je istakao da nema alternative diplomatiji licem u lice kako bi unapredili odnose.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve