SAUDIJSKI PRINC SALMAN UDARIO ŠAMAR PALESTINCIMA: Prihvatite Trampov uslov za mir, a ako NE, onda ućutite i prestanite da se žalite!

SAUDIJSKI PRINC SALMAN UDARIO ŠAMAR PALESTINCIMA: Prihvatite Trampov uslov za mir, a ako NE, onda ućutite i prestanite da se žalite!


Saudijski prestolonaslenik Muhamed bin Salman navodno je oštro kritikovao palestinsko rukovodstvo, ocenivši da mora prihvatiti uslove za mir administracije predsednika SAD Donalda Trampa, javljaju izraelski mediji.

Na sastanku iza zatvorenih vrata s liderima američkih jevrejskih organizacija u martu u Njujorku on je zamerio palestinskom predsednikau Mahmudu Abasu što odbija mirovne ponude, objavio je izraelski TV kanal 10, pozivajući se na izraelske diplomatske izvore.

“U poslednjih nekoliko decenija palestinsko rukovodstvo je propustilo jednu mogućnost za drugom i odbacilo mirovne predloge koji su mu ponudjeni”, rekao je navodno Bin Salman, piše u izveštaju koji je na američkom novinskom sajtu Aksios objavio diplomatski dopisnik Kanala 10 Barak Ravid.

Izvor blizak razgovorima je rekao da su “ljudi bukvalno popadali sa svojih stolica”, kad su to čuli.

Prestolonaslenik je dodao da je “vreme da Palestinci prihvate predloge i pristanu da dodju za pregovarački sto ili da ućute i prestanu da se žale”.

On je navodno vršio pritisak na Abasa da prihvati američki okvir za mir posle odluke Trampa da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Tramp je 6. decembra priznao Jerusalim kao samo izraelski iako u istočnom anektiranom delu tog grada Palestinci planiraju sedište svoje buduće države.

Trampov potez izazvao je gnev ne samo Palestinaca, već i šire u arapskom i muslimanskom svetu.

Od tada Palestinci bojkotuju Belu kuću. Abas je procenio da SAD ne mogu biti više “pošten posrednik” u mirovnim pregovorima.

Saudijski princ koji prema pisanju arapskih medija ima bliske odnose s Trampovim zetom i savetnikom Džaredom Kušnerom je takodje rekao da palestinsko pitanje nije prioritet za saudijsku vladu koja ima “mnogo hitnija i važnija pitanja da se njima bavi”, kao što je Iran.

Sastanku su prisutvovali lideri Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC), Američko jevrejskog komiteta, Lige za Borbu protiv kleveta, Jevrejskih federacija Severne Amerike, predsednici Velikih američkih jevrejskih orgnizacija i Bnei Brita.

Izraelski mediji navode da su se Sudijska Arabija i Izrael približili u poslednjih nekoliko godina jer dele zabrinutost zbog pretnje Irana i saveznika te zemlje u regionu.

Tokom posete SAD Salman je za iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hamneija rekao da je umnogome kao Hitler i izjavio za časopis Atlantik da Izraelci imaju pravo na sopstvenu zemlju.

On smatra da bi mirovni pregovori Izraelaca i Palestinaca morali da napreduju pre nego što Saudijska Arabija i druge zemlje Zaliva normalizuju odnose s Izraelom. Saudijski zvaničnici nisu komentarisali ove izveštaje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar